DK Økonomi
52 kommuner har vendt finanskrisen ryggen
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

52 kommuner har vendt finanskrisen ryggen

De fleste kommuner oplever fremgang, men mange kæmper fortsat efter finanskrisen. En fordel at have en stor virksomhed inden for kommunegrænsen, siger forsker.

Snart er det 11 år siden, at den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers krakkede. Det forgiftede den finansielle sektor, og krakket kickstartede finanskrisen, der satte sorte spor verden over.

Danmark mærkede også krisen. Erhvervslivet gik i stå flere steder, banker krakkede, og tusindvis mistede jobbet.

I dag er historien en anden, og 52 af landets 98 kommuner har gennemsnitligt haft en positiv vækst siden finanskrisens udbrud i 2008 og frem til 2017.

Det skriver KL's månedsbrev Momentum, der på baggrund af særlige udtræk fra Danmarks Statistik har analyseret udviklingen. Nogle af de kommuner, der ligger i toppen, er Billund og Kalundborg,

Store virksomheder afgørende
Det er der en helt særlig grund til. Store virksomheder spiller en stor rolle for væksten i en kommune. Det fortæller Kurt Houlberg, kommunalforsker ved Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Det kan være rigtig svært for en kommune at påvirke udviklingen. Det afhænger af, hvor man er lokaliseret i landet, og om der er lokaliseret nogle store virksomheder, siger Kurt Houlberg.

- Det, som kommunerne selv kan gøre, spiller en mindre rolle målt op mod den generelle økonomiske udvikling i landsdelen og i særdeleshed målt op mod, hvordan udviklingen er for de store virksomheder.

Lego har adresse i Billund, mens Novo Nordisk og Novozymes har adresser i Kalundborg. I Kalundborg har der fra 2008 til 2017 været en gennemsnitlig årlig vækst på 3,3 pct. Kommunen havde ellers i årene fra 1999 til 2008 en negativ vækst på 1,9 pct.

Halvdelen af verdensmarkedet
Borgmester i Kalundborg Martin Damm (V) tilskriver de lokale virksomheder en del af succesen.

- Der er eksempelvis ikke så mange, der tænker over, at halvdelen af verdens insulin bliver produceret i Kalundborg, men det er det eneste sted i verden, hvor Novo producerer grundsubstansen, og de har jo halvdelen af markedet, siger han til Momentum.

Der er intet snuptag, der gør, at man kan få fart på økonomien. Men kommuner kan dreje på flere knapper, der kan give bedre forudsætninger, påpeger Kurt Houlberg.

- Det er en kombination af erhvervspolitik, uddannelsespolitik og bosættelsespolitik. Det handler om, hvilke borgere man har mulighed for at tiltrække og fastholde. Også infrastruktur som vejnet og placering af uddannelsesinstitutioner spiller en rolle, siger han.

I den anden ende af tabellen ligger Struer Kommune, der fra 2008 til 2017 har haft negativ vækst på 3,4 pct.

Her kan én af forklaringerne igen være det lokale erhvervsliv. Struer huser Bang & Olufsen, der har haft det hårdt de seneste år.

De fem kommuner med den største årlige vækst i perioden 2008-2017:

  1. Tårnby, 5,8 pct.
  2. Gladsaxe, 5,4 pct.
  3. Billund, 4,1 pct.
  4. Fredensborg, 3,5 pct.
  5. Herlev, 3,4 pct.

De fem kommuner med den største negative vækst:

  1. Struer, -3,4 pct.
  2. Hørsholm, -2,1 pct.
  3. Haderslev, -1,8 pct.
  4. Aabenraa, -1,7 pct.
  5. Vordingborg, -1,7 pct.

Kilde: Momentum via Danmarks Statistik.

Ritzau

https://www.dkokonomi.dkartikel/52-kommuner-har-vendt-finanskrisen-ryggen