Region har investeret i lande på kant med menneskerettighederne

Saudi-Arabien og Rusland er blandt de lande, som Region Midtjylland har investeret i. Regionen har nu besluttet at sælge ud.
3. MAR 2021 13.05

MIDTJYLLAND: Region Midtjylland har investeret offentlige midler i lande med et tvivlsomt forhold til menneskerettighederne.

Det skriver Sundhedsmonitor, der er et nyhedsmedie om sundhedsvæsenet, som bliver udgivet af Politiken.

Oplysningerne stammer fra dokumenter fra regionerne, som Sundhedsmonitor har fået aktindsigt i. Investeringerne omfatter lande som Saudi-Arabien, Kina og Rusland, og det bliver mødt med forundring hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty.

- I nogle af de lande, der indgår her, foregår ret problematiske krænkelser af menneskerettighederne, og det er staterne, der står for det. Vores spørgsmål til regionen er, hvilke overvejelser man har gjort sig omkring det, siger Trine Christensen, der er generalsekretær i Amnesty Danmark, til Sundhedsmonitor.

Hun tilføjer, at "som offentlig aktør har man et særligt ansvar for at undgå at bidrage til krænkelser af menneskerettighederne".

Via investeringsforening

Investeringerne er sket gennem investeringsforeningen Jyske Invest Nye Obligationsmarkeder, hvor regionen har omkring 8 mio. kr. placeret. Igennem foreningen er regionen blevet medejer af små 200 forskellige statsobligationer i Latinamerika, Asien, Østeuropa og Afrika. Udover Saudi-Arabien, Kina og Rusland drejer det sig blandt andet om statsobligationer fra Qatar, Hviderusland og Bahrain.

Region Midtjylland har samlet set 3,5 mia. kr. investeret i værdipapirer. Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har formålet med investeringen i investeringsforeningen med statsobligationer i de kritiserede lande været at "diversificere porteføljen".

Samtidig lægger han vægt på, at investeringsforeningen hos Jyske Invest afstår fra at investere i lande, der er pålagt sanktioner fra EU eller FN for overtrædelse af menneskerettighederne.

"Lande som Bahrain, Saudi Arabien og Qatar er dermed mulige investeringsemner for investeringsforeningen, da de pågældende lande ikke via sanktioner er ekskluderet af hverken FN eller EU," skriver regionsrådsformanden til Sundhedsmonitor.

Sælger igen

Alligevel har Region Midtjylland efter Sundhedsmonitors henvendelse besluttet at sælge værdipapirerne.

"Vi er i Region Midtjylland helt enige i, at vi som offentlig virksomhed skal undgå at bidrage til krænkelser af menneskerettighederne. Vi har derfor besluttet at sælge regionens beholdning i den pågældende investeringsforening, og det vil ske snarest muligt," skriver regionsrådsformand Anders Kühnau i svaret til Sundhedsmonitor.

ak

https://www.dkokonomi.dkartikel/region-har-investeret-i-lande-paa-kant-med-menneskerettighederne