DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Nu bliver indkøb på kommunens kreditkort automatisk kontrolleret.
Foto: Sven-Sebastian Sajak, Ritzau Scanpix

Revision: Struer har ryddet op efter misbrug af Mastercard

Nye regler om betalingskort er en væsentlig forbedring, skriver revisorerne om årsregnskabet, efter at der sidste år blev afsløret misbrug.

STRUER: 'Der er i regnskabsåret 2019 konstateret mistanke om misbrug med kommunens likvide midler.' Den heldigvis usædvanlige sætning står at læse i Deloittes revisionsberetning om Struers regnskab for 2019.

Den kommer efter, at den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark i juni blev idømt seks måneders fængsel for at have misbrugt et af kommunens Mastercards til private indkøb. Og efter, at kommunens tidligere havnechef en uge senere blev tiltalt for at tørre private udgifter af på kommunen.

Og selvom borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) i januar sagde, at kommunens forretningsgange var ok, hvis ellers de var blevet efterlevet, anbefalede Deloitte at lave nye regler for styring af betalingskort og efterfølgende opfølgning  på forbruget på kortene.

Kontrol af alle køb

Det har kommunen gjort, konstaterer revisionsfirmaet nu i beretningen. Dels har man indskærpet over for kortholderne, at der skal foreligge bilag med klar dokumentation for, at udgiften er kommunal. Dels har man indført kontrol af alle MasterCard-transaktioner.

'Kontrollen foretages af centerchef i intern service, som automatisk modtager afregning af MasterCard transaktioner inkl. alle underliggende bilag, som kontrolleres for attestation og korrekt anvisning af formål. Det vurderes, at denne kontrol er en væsentlig forbedring af kontrolniveauet,' hedder det i beretningen.

Her fremgår det også, at kommunen er på vej til at indføre en udlægsapp, som vil give færre træk på Mastercards og kræve bilag før bogføring.

'Det er vores klare anbefaling, at bilagskontrollen fortsat bibeholdes til trods for implementering af udlægs app i kommunen,' skriver Deloitte.

Apple Watch, boksebilletter og drinks

Deloitte var med til at undersøge sagen, da man sidste sommer konstaterede mistænkelig brug af kommunens Mastercards.

Revisionsfirmaets redegørelse viste ifølge DR, som havde søgt aktindsigt i den, at flere kan have misbrugt betalingskortene til private formål, og at der ofte manglede bilag eller oplysning om, hvem der havde modtaget det købte.

Deloitte slog blandt andet ned på en centerchefs indkøb af et Apple Watch, som han efterfølgende blev bedt om selv at betale. Desuden hæftede man sig ved indkøb af syv billetter til et lokalt boksestævne i 2017 med den daværende borgmesters MasterCard, et indkøb som han ikke selv kunne genkende.

Der manglede også kvittering for et hotelophold, som den nuværende borgmester havde i kommunens finske venskabsby, ligesom det ikke fremgik, hvad formålet var med indkøb af drinks, øl og shots på en pub i Vejle på en af direktørernes kreditkort.