DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

40 borgmestre klar med otte råd til Folketingets partier

Otte konkrete råd til udligningsforhandlingerne. Det er nu, hvad Folketingets partier modtager fra 40 borgmestre.
4. MAR 2020 7.25
TEMA: Udligning

40 borgmestre er klar med et opråb til regeringen og otte konkrete annbefalinger til de aktuelle udligningsforhandlinger.

Blandt andet opfordrer borgmestrene regeringen til at droppe planerne om et nyt hovedstadstilskud, udarbejde en definition på lav indkomst, så førtidspensionister omfattes, og ikke mindst at offentliggøre de bagvedliggende beregninger, som flere andre har efterlyst.

'En ny udligningsreform skal tage afsæt i kommunernes økonomiske udgangspunkt – først og fremmest beskatningsgrundlag og udgiftsbehov, herunder kommunernes udgifter til velfærdsydelser,' lyder det i brevet. 

Derfor understreger brevet også, at reformenen ikke må tage udgangspunkt i ideologisk hensyn eller ønske om 'at straffe' konkrete kommuner eller kommunetyper, lyder det fra borgmestrene, der repræsenterer V, S, De Radikale, DF, Guldborgsundlisten og Alternativet. 

Alle skal kunne tilbyde samme niveau
- Som udgangspunkt må det være vigtigst, at udligningen tjener det formål, den er sat i verden for: Nemlig at alle kommuner kan tilbyde nogenlunde samme niveau, siger Ikast-Brandes borgmester, Ib Lauritsen (V) til DR.

På den københavnske vestegn i Ishøj Kommune har piben dog en anden lyd.

- Det er os, der har de sociale prolemer og de økonomiske problemer. Ikke de kommuner, der har skrevet under på det her, siger borgmester Ole Bjørstorp (S) til DR og kalder det en 'ren massakre'.

Borgmestrene kvitterer dog for regerinens intention om at være i gang med en bedre udligningsreform, lyder det i brevet. Borgmestrene kommer fra hele landet fra Hjørring til Guldborgsund, og brevet er afsendt sammen med Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu.

ibs

Se alle otte råd og de 40 borgmestre hos Balance Danmark.