DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Kurt Ravn og Jesper Lohman i omklædningen backstage til musicalen Midt om Natten på Hermans i Aarhus, maj 2018.
Foto: Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix

6-byer frygter kultur-konkurser og appellerer til staten om hjælp

Kulturlivet er trængt landet over. København er selv på vej med 60 mio. kr.

6-byernes kultur- og fritidssamarbejde appellerer nu til kultur-, erhvervs- og ikke mindst finansministeren om at være med til at finde løsninger, der kan hjælpe et trængt kulturliv gennem krisen.

De seks toppolitikere fra København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers peger på, at kulturinstitutionerne og forenings- og fritidstilbuddene er hårdt ramt af indtægtstab på trods af statslige hjælpepakker. Det gælder især de kulturinstitutioner, som i høj grad selv skaffer indtægter gennem entreer og erhvervsarrangementer.

I en samlet appel nævner de eksempelvis institutioner, som ikke kan komme med ind under hjælpepakkerne, da de ikke lever op til kravet om maksimalt at have 50 pct. i offentligt tilskud.

Der er arrangører af længerevarende forestillinger, som for eksempel musicals med flere end 1.000 tilskuere per gang, der ikke kan få kompensation efter den nuværende ordning. Andre eksempler er arrangementer med færre deltagere, arrangementer som arrangeres af offentlige aktører eller festivaller og større udendørs arrangementer.

Zoologiske anlæg står med en særlig udfordring, da de ikke kan lukke ned og hjemsende medarbejderne. De har et dyrehold, som skal passes og tekniske anlæg, der skal tilses dagligt. 6-byerne peger også på behov for økonomisk hjælp på folkeoplysningsområdet.

De seks kultur-politikere er Aarhus-rådmand Rabih Azad-Ahmad (R), Odense-rådmand Jane Jegind (V), Aalborg-rådmand Mads Duedahl (V), fagborgmester i København Franciska Rosenkilde (ALT), udvalgsformand i Randers Louise Høeg (V) og i Esbjerg Peder Tørnqvist (K).

Københavnsk hjælpepakke på vej
Kulturpolitikerne i København har en hjælpepakke på vej, der vil fremrykke tilskud til kultur- og fritidsaktører for cirka 60 mio. kr. Penge, der normalt ville komme løbende, men som udbetales nu for at skabe likviditet i et presset miljø, oplyser kulturforvaltningen.

Samtidig gør kommunen klar til at fremrykke tilskud på ca. 120 mio. kr. for 2. halvår i 2020 til udbetaling i juni.

Kultur og Fritidsudvalget vil også med hjælpepakken give kultur- og fritidsaktører, forpagtere og andre lejere, der driver deres forretning i Kultur- og Fritidsforvaltningens faciliteter og institutioner, henstand på betaling af lejen eller forpagtningsafgiften frem til 15. juni.

Derudover vil ingen tilskud i København blive reduceret under nedlukningen som følge af coronakrisen, selvom aktiviteter indskrænkes eller aflyses.