DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Aabenraa-budget: 29 nye borgere koster 50 mio. kr. i udligning

30 af 31 i Aabenraa Byråd står bag 2020-budgetaftale.

AABENRAA: 30 af 31 byrådsmedlemmer fra seks af syv partier i Aabenraa Byråd står bag budgetaftalen for 2020. Kun Enhedslisten står uden for aftalen, der er indgået mellem Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Konservative, Slesvigsk Parti og SF.

Budgetaftalen er meget illustrativ i forhold til nogle af de forhold vedrørende udligningssystemerne, som længe har været under kritik, og som der længe har været efterlyst en reform af. En detalje i de nuværende kriterier betød, at Aabenraa måtte vinke farvel til 50 mio. kr.

Årsagen: En befolkningstilvækst i begyndelsen af 2019 på 29 borgere i forhold til antallet i begyndelsen af 2014. Et fald ville have givet et tilskud, men det blev det så ikke til.

Ikke helt uventet, for sidste år kostede den tilsvarende udvikling 25 mio. kr. i ikke-tilskud. Aftalepartierne kalder tilstanden 'absurd', selvom de dog også understreger, at 'vi er glade for hver eneste borger i Aabenraa Kommune'.

Indholdsmæssigt byder budgetaftalen på et løft af folkeskolerne på 5,5 mio. kr. årligt svarende til 1.000 kr. pr. elev. På anlægssiden afsættes blandt andet 50 mio. kr. i 2022 og 2023 til en ny svømmehal. 

 

Se budgetaftalen.