DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Adskillige kommuner planlægger besparelser i ældrepleje

Problemer med budgetterne får mange kommuner til at skære i servicen til de ældre.

En række kommuner planlægger ekstraordinære millionbesparelser på ældreplejen i år, selvom de i forvejen har skåret i området for 2019. Det viser en rundspørge fra Politiken Research. Flere kommuner, der allerede har foretaget ældrebesparelser, vil gennemføre nye af slagsen.

Ud af de 57 kommuner, der har svaret, har halvdelen allerede gennemført besparelser i år.  Ni af dem siger ja til, at 'nye udfordringer siden budgetvedtagelsen for 2019 nødvendiggør akutte besparelser og nedskæringer i ældreplejen'.

Det er Middelfart, Halsnæs, Helsingør, Næstved, Silkeborg, Hørsholm, Ishøj, Lolland og Silkeborg. Desuden er Haderslev og Næstved, der ellers ikke havde ældrebeskæringer på 2019-budgettet, på vej ind på samme sti.

Flere andre kommuner er også ifølge lokale medier i gang med at skære i dette års ældreudgifter. Det gælder blandt andet Thisted Kommune, hvor visitation, hjemmepleje og plejecenter er omfattet i en spareplan, som ifølge Nordjyske skal dække et budgethul på 17 mio. kr.

Protestdemonstration i Middelfart
I Middelfart er der lagt op til at spare på de kommunale plejehjem. De ansatte mødte op til protestdemonstration ved byrådsmødet 1. april. 32 ansatte skal ned i tid, og tre placeres andre steder.

Formand for social- og sundhedsudvalget i Middelfart, Kaj Johansen (S), erkender, at det 'nok ikke er så smart' at tvinge de ansatte ned i tid, når der er behov for at gøre ældreplejen mere attraktiv for at rekruttere arbejdskraft. Men pengene skal findes, lyder det.

Ældreordfører Astrid Krag (S) siger til Ritzau, at ældreplejen er underfinansieret - både på grund af det stigende antal ældre og børn.

- Det her siger noget om, at kommunernes økonomi i forhold til velfærd er presset, og at velfærden har været underfinansieret de seneste år, siger hun.

Krag fortæller derudover, at S agter at kalde ældreminister Thyra Frank (LA) i samråd om konsekvenserne af besparelserne. Hos regeringspartiet Venstre lyder det, at området har været prioriteret.

- Det er klart, at kommunernes udmeldinger giver anledning til dybe panderynker, siger sundhedsordfører Jane Heitmann til Ritzau.

- Men vi har jo løftet de kommunale budgetter med blandt andet en værdighedsmilliard om året, ligesom vi har hævet den kommunale serviceramme.

MG / Ritzau