DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Atombunker, vikingeskibsmuseum og Dybbøl Mølle får millioner

En række kulturinstitutioner er tilgodeset på finansloven, som skal løfte kulturen med 759 mio. kr.
3. DEC 2018 6.30

Hele kulturområdet får i finansloven tilført 759 mio. kr. over fire år og giver for eksempel teatre, museer, landsdelsorkestre og kunstneriske uddannelsesinstitutioner et økonomisk løft.

De statslige museer som Nationalmuseet, Det Grønne Museum, Ordrupgaard, Den Hirschsprungske Samling og Statens Museum for Kunst modtager 33 mio. kr. Det skal blandt andet åbne museernes udstillinger for bredere publikumsgrupper.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde har de seneste år været hårdt ramt af oversvømmelser, blandt andet efter stormen Bodil i 2013. Det øger risikoen for nedbrydning af de historiske skibe. Derfor afsættes der 150 mio. kr. til arbejdet med at opføre et nyt museum.

Den atombombesikre bunker Regan Vest udgør et unikt indblik i forholdene under den kolde krig og modtager 20 mio. kr. Målet er at kunne åbne bunkeren for offentligheden.

Forud for 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark i 2020 modtager Dybbøl Mølle 2,5 mio. kr. til restaurering.

Desuden etableres et internationalt flygtningemuseum i Oksbøl. Museet skal ligge i Danmarks største lejr for tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig. Der afsættes ti mio. kr. til projektet, som skal høre under Vardemuseerne.

Der er stadig forhandlinger om en reform på museumsområdet, og ministeren kan ikke sige yderligere om, hvornår der ventes nyt.

På finansloven er der afsat en reserve på 30 mio. kr. til statsanerkendte museer.

Ritzau