DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

'Av min - sydfynske - ryg'

Svendborg Kommune vil i et nyt samarbejde med forskere blive klogere på rygproblemer. Det kan føre til færre udgifter til sygedagpenge og førtidspension, og at flere kan forsørge sig selv.
21. OKT 2019 7.25

SVENDBORG: Svendborg Kommune, Syddansk Universitet og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole er netop blevet enige om at investere fire mio. kr. i projektet 'Av min ryg' over de kommende tre år.

- Vi tror på, at det er en investering, der kan betale sig rent økonomisk, fordi vi som kommune får mere viden på området. Det kan medvirke til færre udgifter til sygedagpenge og førtidspension, og til at flere kan forsørge sig selv, siger Svendborgs borgmester Bo Hansen (S).

- Så det handler om økonomi og om at få flere i beskæftigelse. Men det handler også rigtig meget om livskvalitet, siger borgmesteren.

I spidsen for projektet står rygforsker Per Kjær, der er professor på SDU, forskningschef hos UCL og har mere end 25 års erfaring som fysioterapeut i privat praksis og på rygcentre:

- Vi vil starte med at skabe et overblik over, hvordan det går kommunens borgere med ondt i ryggen. Vi vil også undersøge, hvilke forløb, ventetider og udgifter, der er i forhold til de borgere, siger Per Kjær.

- Vi vil undersøge effekten af de eksisterende tilbud. Herefter laver vi ændringer af forløb og behandling, og så vil kommunen få en ny analyse, så de to forløb kan sammenlignes, siger han.

Forskernes mål med projektet er at ændre fortællingen om ondt i ryggen. Det handler om, at den enkelte borger skal ændre adfærd i både tanker og handlinger.

ka