DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Beløbene fordelt: Kommunerne får 64 mia. kr. fra staten i 2020

Så er det afgjort, hvad kommunerne får i statsligt tilskud. Hent fordelingen mellem de enkelte kommuner her.
25. SEP 2019 11.20

Det store puslespil om kommunernes økonomi i 2020 har fået lagt endnu en brik. Det statslige tilskud til kommunerne er på plads, og nu kan kommunerne søge de forskellige tilskud og ordninger, der skal sætte de sidste rammer, oplyser Social- og Indenrigsministeriet.

- Nu er det op til kommunerne og regionerne at få mest muligt ud af de penge, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i en kommentar.

På grund af valg og regeringsdannelse har processen omkring kommunernes økonomiske ramme for næste år været voldsomt presset i år. Derfor skal kommunerne allerede om få dage levere ansøgninger for en række særtilskud.

Samlet vil det statslige tilskud lyde på 64 mia. kr. Det er 1,9 mia. kr. mere end sidste år.

Af de 64 mia. kr. går 50,6 mia. kr. til landsudligningen. Den dækker over en fordelingsnøgle, der skal sikre, at tilskuddet fra staten tager højde for befolkningssammensætningen i kommunen. 7,1 mia. kr. går til kommuner med et højt strukturelt underskud, og 5,9 mia. kr. bliver fordelt efter indbyggertallet.

Udligningssystemet mellem kommunerne har været kritiseret i mange år for ikke at være fair og tidssvarende. Det har ført til, at kommunernes økonomiske forudsætninger er meget forskellige. Samtidig er den blevet kritiseret for, at nogle kommuner skal sende milliardbeløb til andre.

Ifølge Astrid Krag vil regeringen snarest tage fat på en revision af udligningsloven, og ifølge Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, vil et udspil være klart inden nytår.

Regionerne har fået 99 mia. kr. til sundhedsvæsnet og 2,6 mia. kr. til regional udvikling.

Ritzau

Se udligning og tilskud til hver enkelt kommune.