DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Billund blev den tredje kommune uden gæld efter Tårnby og Nyborg

Lavere skat to gange, bugnende kommunekasse og nu også fri for gæld. Men i 2020 venter Billund faldende indtægter.
7. JAN 2019 13.18

BILLUND: Et ekstraordnært afdrag i december på godt 19 mio. kr. udryddede det sidste af Billund Kommunes gæld, skriver JydskeVestkysten. Kommunen har dermed meldt sig ind i et eksklusivt selskab af gældfrie kommuner, der ud over Billund kun består af Tårnby og Nyborg.

Tårnby Kommune kunne kalde sig gældfri første gang i regnskabsberetningen for 2016, og samme år tog Nyborg Kommune et stort skidt med et hug på ca. 110 mio. kr. i ekstraordinært afdrag, der banede vejen for at melde sig ind i den gældfrie klub. Billund Kommune har længe haft som målsætning at blive gældfri i 2020, og det mål er nu nået et år før tid.

Kommunen har i flere år ligget særdeles lunt i svinget i økonomisk henseende. Tilbage i 2016 blev kommuneskatten nedsat med mærkbare 0,5 procentpoint samtidig med at der var budget til en ligeledes mærkbar serviceforbedring på børne- og ældreområderne, og sidste år blev skatten sænket yderligere 0,7 procentpoint.

Over de samme år er kassebeholdningen tillige blevet opbygget til nu over de 250 mio. kr., kommunen har som målsætning, og i det hele taget går det så godt, at borgmester Ib Kristensen (V) ifølge JydskeVestkysten har 'svært ved at se', hvad kommunen skal bruge de penge til, som hidtil er gået til renter og afdrag.

- Når vi ikke må bruge flere penge, end vi må, kan det ikke passe, at vi som kommune skal putte endnu flere penge til side og få en endnu større kassebeholdning. Hvis vi ikke må bruge pengene, må vi hellere lade borgerne beholde dem, siger han til avisen, uden dog at konkretisere om der allerede nu er lagt op til en skattenedsættelse som led i budgetforhandlingerne efter sommer.

I budgetaftalen for 2019, som ifølge sin ordlyd også gælder principelt for 2020 og 2021, forventer Billund Kommune faldende indtægter allerede i 2020.