DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Lars Laursen, Ritzau Scanpix

Bogholder i Roskilde købte ikke svindelmistænkts søforklaring

Den mistænkte i sagen om satspuljesvindel forsøgte at snyde en stædig bogholder i Roskilde Kommune. Angiveligt samme metode, hun anvendte over for Nyborg Kommune

ROSKILDE: Svindelmistænkte Britta Nielsen forsøgte at få en bogholder i Roskilde Kommune til at indberette et knap 70.000 kr. mindre beløb til projektet 'Akutte Døgntilbud' end det, kommunen faktisk havde fået bevilliget: 880.000 kr. i stedet for 950.000 kr. Det skriver først TV2 og senere Politiken på baggrund af en mailkorrespondance.

Bogholderen mente, at kommunen således skulle få udbetalt mindre end bevilget til projektet. Men Britta Nielsen forklarede sig med, at de knap 70.000 kr. skulle fratrækkes den samlede bevilling på 950.000 kr., fordi de 'var tilovers fra en bevilling til projektet året før'.

Tilsvarende situation opstod i Nyborg, hvor en grundig kontoransat ifølge Ekstra Bladet mente, at der manglede 68.743 kr. i et projektregnskab, som Socialstyrelsen hævdede at have overført. De var havnet på en konto, der ikke tilhørte Nyborg Kommune.

Konto tilhørte heller ikke Roskilde
Bogholderen i Roskilde og hans overordnede mente godt nok også, at beløbet lød mistænkeligt, men de accepterede i første omgang Britta Nielsens forklaring. Til gengæld blev de kontaktet af en medarbejder fra Socialstyrelsen efter senere at have sendt det samlede regnskab for projektet i kommunens socialpsykiatri til styrelsen.

Medarbejderen i Socialstyrelsen kunne ikke godkende regnskabet, fordi styrelsens noterede tilskudsbeløb ikke stemte overens med det, kommunen havde indberettet. Medarbejderen forklarede, at styrelsen havde udbetalt to beløb - et på de knap 70.000 kr. og et på 880.000 kr. De var overført til hver sin konto, og kommunen undersøgte derfor udbetalingerne. Med det resultat, at den ene konto i Danske Bank ikke tilhørte kommunen. TV2 kan dog ikke bekræfte, at kontoen tilhører den svindelmistænkte.

- Som udgangspunkt stoler vi på det, når en leder i staten siger, at et tilskudsbeløb skal forstås på en bestemt måde. Men vores bogholder Søren er super sej og en af hverdagens helte, når han har holdt fast i, at noget ikke stemte, siger Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) til Politiken.

Medarbejderen i Socialstyrelsen kontaktede Roskilde Kommune et par måneder før, Børne- og Socialministeriet offentliggjorde mistanken om den omfattende svindel på 111 mio. kr., der nu bliver efterforsket.