DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Middelfart Kommune

Byggeboom i rådhusindustrien

Kommuner rundt om i landet investerer stort i nye rådhuse, som skal skabe fælles identitet, symbolisere bæredygtighed og være et rart sted at opholde sig.

Det to år gamle Middelfart Rådhus repræsenterer sammen med det et år ældre rådhus i Skanderborg state of the art inden for nutidigt, offentligt byggeri og fremstår som skoleeksempel på fremtidens rådhus.

Dem er der nogle stykker af under planlægning, ligesom adskillige allerede er bygget ovenpå kommunalreformen og den økonomiske krise, som satte en dæmper på store investeringer for ti år siden.

Nu planlægges og bygges der igen som en naturlig manifestation af de mange fusioner, som kommunalreformen resulterede i. De nye rådhuse skal signalere fællesskab og klinke eventuelle skår og sårede følelser, som magtfordelingen mellem større og mindre kommuner i fusionerne udløste. Og så skal et nyt rådhus effektivisere og strømline en administration, som langt fra alle steder har fungeret optimalt i kommunalreformens første tiår, forklarer siger Jesper Pagh, forsker ved arkitektskolen i København og forfatter til en ph.d. om offentligt byggeri.

- Byggerierne kommer helt naturligt til at afspejle reformens karakter og grundelement, som jo er 'fusion'. En af udfordringerne i nutidigt rådhusbyggeri er at samle administrationen, som man indledte kommunalreformen med at sprede ud af blandt andet politiske hensyn, fordi man slog mange mindre kommuner sammen. Siden har man fundet af ud af, at forventningerne til specielt fjernarbejde ikke holdt stik. Og at det kan være svært at drive administration, hvis medarbejderne er spredt, selv om afstandene ikke er mere end 10-15 km, siger han.

 

Abonnenter på kommunen.dk kan læse hele artiklen her.