DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Hotel d'Angleterre i København har som de fleste hoteller haft færre gæster i 2020 på grund af coronaudbruddet.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix (arkiv)

Corona halverede antal overnatninger i første halvår

Mens sommerhuskommuner er godt i gang med at indhente efterslæbet, er hoteller i store byer sendt til tælling.

Nedlukningen under coronaudbruddet har været hård ved de danske hoteller, feriecentre, campingpladser og vandrerhjem, der samlet set har haft en halvering i overnatningerne i første halvdel af 2020.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. Samlet er antallet af overnatninger faldet til 7,64 millioner - et fald på 47 pct. - i forhold til året før.

Det er især hoteller, som er hårdt ramt - særligt i de store byer - hvor overnatningerne er gået tilbage med 57 pct.

Campingpladser er knap så hårdt ramt med en tilbagegang på 24 pct.

Vestjyske sommerhuse stod tomme

Også udlejningerne af sommerhuse er gået markant tilbage i første halvår med 33 pct. færre udlejninger.

Det er især kommuner i Vestjylland, som har været hårdt ramt af færre sommerhusgæster. Ringkøbing-Skjern og Varde er de kommuner, som har mistet flest overnatninger i antal. Herefter kommer Tønder.

Fra juni er der begyndt at være markant bedring i tallene sammenlignet med forårsmånederne. Det hænger blandt andet sammen med, at de danske grænser blev åbnet for turister i sidste halvdel af juni.

DI: Historisk tilbageslag

Hos interesseorganisationen Dansk Industri bliver udviklingen i første halvdel af året betegnet som et historisk tilbageslag. Sådan lyder det fra Sune K. Jensen, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi.

- Det har været et blodbad i første halvår. Efter genåbningen ser vi bedre takter, men det er et meget todelt billede. For hotellerne i byerne er 2020 mere eller mindre afskrevet, mens blandt andet sommerhusudlejerne nyder godt af, at rigtig mange danskere holder ferie i Danmark, og at tyskerne også er vendt tilbage, siger han.

Mens begyndelsen af året har været hård ved sommerhusudlejerne, kan de glæde sig over, at bookinger for resten af året er rekordstore. Ved udgangen af juni måned lå bookingerne 18 pct. over samme måned sidste år.

Ritzau / ak