DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

EFI-fordringerne: KL forhandlede bedre kompensationer hjem

Staten vil kompensere afskrivning af fordringer for 709 mio. kr. med 214 mio. kr. fordelt til kommunerne
5. NOV 2018 9.02

I første omgang havde staten tilbudt ca. 150 mio. kr. til kommunerne som kompensation for at afskrive hele den samlede gæld på 709 mio. kr., som efter EFI-systemets kollaps ikke kan inddrives.

Men ifølge en skrivelse fra KL til kommunerne er det lykkedes KL efter drøftelser med regeringen at få den samlede kompensation for de i alt ca. 2,7 millioner fordringer op på ca. 214 mio. kr.

Kompensationen vil inden udgangen af 2018 blive udbetalt til den enkelte kommune med udgangspunkt i kursværdien for de konkrete fordringer. Fx kan Horsens Folkeblad oplyse, at i Horsens Kommunes tilfælde har staten budt 1,6 mio. kr. som kompensation for de oprindelige fordringer, der tilkom kommunen, på 5,7 mio. kr.

KL fastholder pres
I alt har Folketinget vedtaget, at der skal gennemføres en ekstraordinær afskrivning af offentlige restancer til en nominel værdi på 5,8 mia. kr. Det hele stammer fra det kuldsejlede inddrivningssystem, EFI, som har efterladt en stor mængde gældsposter 'med tvivl om retskraften'.

Det fremgår samtidig af skrivelsen fra KL (dateret 5. oktober), at 'Gældsstyrelsen beklageligvis allerede har igangsat de ekstraordinære afskrivninger, og at opkrævningsenhederne i flere kommuner inden for de seneste dage har modtaget ekstraordinært mange afskrivninger uden yderligere forklaring'.

Det fremgår også, at 'trods aftalen ser KL fortsat med bekymring på den nedsatte inddrivelse og følger udviklingen af det nye inddrivelsessystem tæt. KL vil fastholde presset på regeringen for at sikre inddrivelse af kommunernes øvrige restancer og undgå yderligere regninger til kommunerne'.