DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Efter mange år ude er S med i Greve-budget, nu med skatteløft

Genåbning af sidste års toårige aftale gav 0,2 procentpoint mere på kommuneskatten og underskrift fra et parti mere.

GREVE: Kun to partier med tilsammen blot to mandater er ikke med i Greves budgetaftale for 2020, som dermed et det bredeste siden 2014 og også det første siden da, som Socialdemokratiet er med i. En anden ting, der ikke er som den plejer, er kommuneskatten, som sættes op med 0,2 procentpoint.

Skattestigningen betragtes teknisk som en tilbagerulning af en tidligere skattelettelse, idet nemlig grundskyldspromillen blev nedsat i to omgange tilbage i 2014 og 2015. Nedsættelsen fra dengang veksles nu til en stigning i kommuneskatteprocenten, som giver rundt 20 mio. kr. i 2020 og op til 22 mio. kr. årligt i overslagsårene.

På grund af teknikken i tilbagerulning af tidligere skattelettelser kommer der i princippet ikke nogen sanktion for at hæve skatten, dog er der alligevel afsat 2,5 mio. kr. i 2020 til en worstcase-situation. Begrundelsen er, at kommuneskattestigningen fra 23,9 pct. til 24,1 pct. giver et par mio. kr. mere end lempelsen på grundskyldspromillen i sin tid, og derfor kan den muligvis resultere i en sanktion på en del af stigningen.  

Foruden stigningen i kommuneskatteprocenten skiller Greve-budgetaftalen sig ud ved at være en genforhandling af anden del af sidste års budgetaftale - som også skilte sig ud, nemlig ved at være toårig. Ændrede forudsætninger som følge af økonomiaftalen mellem regeringen og KL gjorde dog, at det var nødvendigt at genåbne budgetaftalen, og det var i den forbindelse, Socialdemokratiet kom med på holdet sammen med de vanlige budgetmakkere Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Dermed står i alt 19 af 21 byrådsmedlemmer bag budget 2020. Kun Enhedslisten og De Konservative med et medlem hver står udenfor. Budgettet andenbehandles i Greve Byråd 4. november.

 

Se budgetaftalen.