DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Ekstra millioner og mindre skat i enigt Guldborgsund-budget

Efter to år udenfor er Dansk Folkeparti igen med blandt budgetaftalepartierne.
1. SEP 2020 13.22
TEMA: Budget 2021

GULDBORGSUND: Efter et par år udenfor i kulden er Dansk Folkeparti igen med i budgetaftalen for 2021, som dermed har et enigt byråd bag sig. Udligningsreformens omfordeling har gjort Guldborgsund Kommunes økonomi 120 mio. kr. festligere, så der er blevet plads til både driftudvidelser og en skattenedsættelse.

Skattenedsættelsen på 0,5 procentpoint fra 26,3 pct. til 25,8 pct. kompenseres i de første fem år så gavmildt, at et mindreprovenu på 47 mio. kr. årligt kun kommer til at koste kommunekassen henholdsvis 5 mio. kr., 5. mio kr., 7 mio. kr., 9 mio. kr. og 12 mio. kr. i årene 2021, 2022, 2023, 2024 og 2025, altså i alt 38 mio kr. ud af tilsammen 235 mio. kr. indenfor budget- og overslagsår plus et år mere.

Det fulde gennemslag af de manglende skattekroner kommer først i 2026, og til den tid har der været endnu et kommunalvalg foruden det næste år.

Det hele er en følge af de overgangsordninger efter udligningsreformen, der også er indskrevet i økonomiaftalen mellem KL og regeringen. "Et lidt andet bagtæppe" end tidligere års budgetaftaler, som det underspillet beskrives i kommunens meddelelse om budgetaftalen.

De ekstra penge fra udligningsreformen kommer velfærdsområderne til gode, og for tredje gang er der igen særligt fokus på tre af i alt 12 overordnede mål for hele valgperioden, i år bedre rammer for erhvervsliv og iværksætteri, attraktive landdistrikter og mangfoldige fællesskaber.

Partierne bag budgetaftalen er Guldborgsundlisten, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Venstre, SF og Enhedslisten. Budgettet første- og andenbehandles i Guldborgsund Byråd henholdsvis 16. september og 14. oktober.

 

Se budgetaftalen.