DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Jørgen Kirk, Ritzau Scanpix

Energiselskab skal tilbagebetale ulovligt opkrævede 235 mio. kr.

Energiselskabet Verdo i Randers har gennem en årrække indregnet rente i opkrævningerne til sine fjernvarmekunder uden at have fået tilladelse til det.

RANDERS: Energiselskabet Verdo i Randers er blevet pålagt at tilbagebetale 235 mio. kr. til sine varmekunder, skriver finans.dk med henvisning til en ikke-offentliggjort afgørelse fra Forsyningstilsynet. Her fremgår det, at Verdo har overfaktureret 440 mio. kr. fra firmaets omkring 13.000 varmekunder i perioden 2000 til 2014. 

Det er sket selv om fjernvarmeselskaberne er underlagt et særligt princip, der gør, at de ikke må tjene flere penge, end hvad der er nødvendigt for at sikre varmeforsyning til borgerne. Sektoren har ifølge finans.dk anvendt en bestemmelse, som energiminister Lars Christian Lilleholt (V) kalder et 'hul i loven', og hvorefter der kan lægges en særlig rente på varmeprisen. 

Men det kræver en tilladelse fra myndighederne. Frem til 2005 henvendte Verdo sig imidlertid ikke til Forsyningstilsynet, før kunderne var blevet opkrævet beløbet.

- Det er sjældent, at vi ser den type af sager gående så langt tilbage, hvor forrentningen har været opkrævet, uden at der har været tilladelse til det, siger direktør Carsten Smidt fra Forsyningstilsynet til finans.dk. 

Klager over afgørelsen
Afgørelsen fra Forsyningstilsynet er kun baseret på de første seks år, hvor overfaktureringen fandt sted. Derfor er firmaet endnu kun blevet pålagt, at betale de 235 mio. kr. inklusive renter tilbage. Energiselskabet er dog ikke enig i tilsynets afgørelse og har klaget over den. 

- Vi mener selvfølgelig, at vi har gjort det rigtige, og hvis det ikke er tilfældet, så betaler vi de penge tilbage. Fred være med det, siger Verdos direktør Kim Frimer til finans.dk.

Fra 2006 søgte Verdo tilsynet om tilladelse til at indregne renten i prisen på varmen. Den tilladelse fik firmaet aldrig, men fortsatte alligevel med at opkræve beløbet. Tilsynet har ifølge finans.dk endnu ikke taget stilling til, om Verdo skal betale penge tilbage for den resterende periode efter 2006.

Verdo der er vokset ud af det tidligere Randers Kommunale Værker, har netop frasolgt sit elnet i Randers, Hobro og Hillerød til energiselskabet Eniig, som til gengæld i en byttehandel har solgt sit fjernvarmeselskab i Herning til Verdo.

Ritzau / mk