DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Enstemmigt Ringkøbing-Skjern-budget med udlignings-minus

Frustration over rekordstort million-dyk i tildelingen af udligningsmidler. 80 mio. kr. mindre end sidste år giver det største tab pr. borger af alle kommuner.

RINGKØBING-SKJERN: Alle i Ringkøbing-Skjern Byråd står bag budgettet for 2020, fremgår det af budgetaftalen, der blev indgået tirsdag i skyggen af et kraftigt indhug i tildelingen af udligningsmidler. 80 mio. kr. får kommunen mindre end året før, det største tab pr. borger i statsligt tilskud blandt alle kommuner, som det mismodigt konstateres i budgetaftalen.

'En urimelig situation' for 'en veldrevet kommune (...) med et serviceniveau, der generelt ligger væsentlig under landsgennemsnittet', konstaterer aftaleparterne, som desuden klager deres nød i et åbent brev til indenrigsminister Astrid Krag (S). Det kommer der dog ingen penge ud af, og derfor rummer 2020-budgettet en stribe besparelser.

Et kraftigt hug rammer vækstpuljerne, der barberes med ti mio. kr. årligt i 2020 og hvert af overslagsårene. Dertil kommer en generel effektivisering på 0,5 pct. på alle driftsområder samt 'tilpasning af udgifterne til arbejdsmarkedsområdet som følge af den gunstige udvikling i beskæftigelsen de senere år'. Ikke alt er lige slemt, men der er også en generel reduktion i administration, især i stabene på rådhuset.

Budgetaftalepartierne er Venstre, Kristendemokraterne, Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti og Fjordlisten, og også løsgængerne Lennart Qvist og Svend Boye Thomsen (begge eks-V) er med. Trods frustrationen over den øjeblikkelige tilstand udtrykker de en forventning om, at en 'kommende retfærdig udligningsreform' vil give kommunen flere penge, men de har dog forsigtigvis ikke budgetteret med det i overslagsårene.

 

Se budgetaftalen med tilhørende materiale.