DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Få børn kommer i musikskole trods ny strategi

Selvom kulturminister Joy Mogensen (S) ville sætte et nationalt mål om, at alle børn får mulighed for at spille et instrument, er det under 5 pct. af de 0-9 årige, som kommer i musikskole.

VIBORG: Kort efter sin tiltræden i sommer og inden sin orlov formulerede kulturminister Joy Mogensen (S) et af sine få klart definerede mål for kulturområdet: En national målsætning om, at alle børn uanset social baggrund skal have adgang til en af landets musikskoler. Det skriver Politiken. 

- Jeg vil gerne sætte det som et nationalt mål, at alle børn får muligheden for at spille et instrument, sagde ministeren dengang.

Men ønsket er ikke blevet fulgt op med penge i eksempelvis finansloven for næste år. Ifølge en opgørelse, Politiken har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, kommer kun godt en pct. af de 0-9-årige børn i Viborg Kommune nemlig på byens musikskole.

Så der er langt fra mål til virkelighed, mener musikskoleleder Palle Kjeldgaard fra Kulturskolen Viborg. Viborg er en af de danske kommuner, der har færrest børn på musikskole, men heller ikke målt på landsgennemsnittet er musikskoler for de fleste: Ifølge gennemgangen har under fem pct. af alle landets 0-9-årige deres gang på en af de offentlige musikskoler. Han kalder målet, at alle børn skal være med, 'prisværdigt':

- Men så længe det ikke følges op med penge, stopper den der. Rigtig mange familier har ikke selv råd. Og det nytter altså ikke noget, at kreativitet er forbeholdt de få og sjældne.

Fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) siger til Politiken, at regeringen 'har leveret' i form af kommuneaftale og en finanslov uden omprioriteringsbidrag. Men han medgiver, at der skal ske noget med musikskolerne:

- Der er behov for at tage det her op med vores kommuner for at få dem til at prioritere det højere. Jeg tror, at der er nogle kommuner, der er så utrolig pressede økonomisk, at de oplever musikken som flødeskum, de skal skære væk, og det skal vi have kigget på. Men kommuneaftalen og finansloven, der fjerner omprioriteringsbidraget, er altså to væsentlige skridt på bare to måneder, siger han.

esl