DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Finanslovsforslag har velfærd, tillid og grøn retning som hovedspor

Netop offentliggjort finanslovsforslag har 2,1 mia. kr. stor reserve til forhandling med de partier, der vil være med.
2. OKT 2019 11.29

Regeringens finanslovsforslag har tre hovedspor: Velfærd først, tilliden skal tilbage, og der skal sættes en ny grøn retning.

Velfærden gælder de ældre, børnene og de syge og omfatter også uddannelser. Til de områder er der over fem mia. kr., hvoraf en del i forvejen var disponeret i aftalerne mellem regeringen og dels KL, dels Danske Regioner.

Nyt er penge til 1.000 flere sygeplejersker, og der afsættes 0,7 mia. kr. til at tilbagerulle omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet. Herudover afsættes samlet cirka 1,3 mia. kr. til indsatser på socialområdet fordelt på perioden 2020-2023.

Vedrørende tillid gælder oprustningen især politiet og skattevæsnet, som får henholdsvis 1,2 mia. kr. og 1,5 mia. kr. Politiet skal dele beløbet med anklagemyndigheden, og skattevæsnet skal bruge pengene til genopretning, herunder et nyt skattecenter med 250 nye kontrolmedarbejdere.

Den grønne retning tilgodeses med en mia. kr. til ny grøn forskning som led i udmøntning af forskningsreserven. Derudover skal der ske en systematisk grøn målretning og prioritering af nuværende initiativer på tværs af regeringens arbejdsområder.

Finanslovforslaget rummer også en 2,1 mia. kr. stor reserve til blandt andet velfærd, herunder minimumsnormeringer, og grøn omstilling. Disse penge skal udmøntes konkret sammen med de aftaleparter, der måtte stå bag bag den endelige finanslov.

Finanslovforslaget præsenteres yderligere af finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde kl. 12.

 

Se pixiudgave og finanslovforslaget fuld udgave.