DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Flere erhvervsaktive giver 12 milliarder ekstra

Nye beregninger viser, at regeringen har langt flere penge, end økonomerne regnede med for blot få måneder siden.
26. SEP 2019 9.48

Nu kan regeringen reelt løfte velfærden, mener cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.
 
Efter en valgkamp, hvor hverken Socialdemokratiet eller Venstre havde råd til alle deres løfter om bedre hjemmehjælp, sygehuse og børnehaver, har statsminister Mette Frederiksen (S) pludselig fået massiv økonomisk medvind.

Nye tal fra Finansministeriet viser et meget stort ekstra råderum i økonomien sammenlignet med situationen under valgkampen, skriver Mandag Morgen.

Frem mod 2025 vil der være hele 12 ekstra mia. kr. i frit økonomisk råderum. Vel at mærke efter, at regningen til flere børn og ældre og andre demografisk betingede udgifter er betalt.

Det viser beregninger, Cepos har foretaget for Mandag Morgen på baggrund af de nye tal fra Finansministeriet. Det er 11 mia. kr. mere, end økonomerne regnede med for blot få måneder siden under valgkampen.

De mange ekstra milliarder ændrer fundamentalt på Mette Frederiksens muligheder for at føre sine løfter ud i livet om blandt andet ekstra velfærd, klima og pension til nedslidte.

- De ekstra penge i råderummet giver Mette Frederiksen og hendes regering den skønneste medvind, jeg kan mindes, nogen regering har haft, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos og uddyber:

- I valgkampen talte alle om et ekstra råderum på 1 mia. kr. ud over, hvad der skal til, for at velfærden kan følge det stigende antal ældre og børns behov. Nu er der 12 mia. kr. ekstra, så Mette Frederiksen har penge til at lade det offentlige forbrug stige mærkbart eller bruge nogle af pengene på at betale klimaregningen.

Ændret befolkningsfremskrivning
De ekstra penge skyldes først og fremmest, at Danmark Statistik har ændret sin befolkningsfremskrivning. Sammenlignet med den seneste fremskrivning fra 2018, lyder vurderingen nu, at antallet af børn og ældre stiger mindre, mens antallet af borgere i den erhvervsaktive alder mellem 18 og 65 år omvendt stiger mere. Det betyder, at færre modtager offentlige ydelser og service, og flere betaler skat.

Samtidig hjælper det også på økonomien, at renterne på den offentlige gæld er faldet.

Også den tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, professor i økonomi ved Københavns Universitet, peger på et stort, ekstra finanspolitisk råderum i de nye fremskrivninger af økonomien.

- Der er bare entydigt flere penge til rådighed, end man hidtil har troet. Finansministeriet ser meget mere optimistisk på den offentlige del af økonomien i perioden frem til 2025, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.