DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Flere sjællandske kommuner kæmper med økonomien

Modsat tidligere er det nu Sjælland der har hovedparten af kommuner med mindst i kommunekassen.
11. FEB 2019 6.05

De seneste år har kommuner på Sjælland oplevet en presset økonomi, og 12 ud af de 20 kommuner med de laveste kassebeholdninger i Danmark er på Sjælland. Det viser en opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, skriver Magisterbladet.

Tidligere har kommuner i de geografiske udkantsområder i Nord- og Vestjylland haft ringe økonomi. I 2012 var kun seks af de 20 nederste på Sjælland, mens 13 kommuner var i Jylland. Men de har fået vendt en negativ udvikling og fundet balancen mellem indtægter og udgifter. 

Til gengæld er det siden 2012 gået den stik modsatte vej for kommunerne i Region Sjælland. Det forklarer Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Ikke plads til investeringer
- Guldborgsund og Lolland har i alle årene været presset af lave skatteindtægter og høje sociale udgifter. De var også en del af det, der for 10-20 år siden blev betegnet som 'den rådne banan'. Det nye er, at udkantsdanmark i dag ligger i en krans hele vejen rundt om hovedstadsområdet, siger Per Nikolaj Bukh til Magisterbladet. 

- De er ikke nødvendigvis mere pressede end yderkommuner i den øvrige del af Danmark. Men der er sjællandske kommuner, som står med et større økonomisk pres end tidligere, siger Kurt Houlberg, der er professor i kommunaløkonomi hos Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

En lav kassebeholdning er dog ikke nødvendigvis et udtryk for, at økonomien er dårlig. Det kan fx også skyldes, at der er foretaget store investeringer eller afdraget på gæld, men mange kommuner på Sjælland har så dårlig økonomi, at der ikke er meget plads til investeringer.

Det er ikke kun antallet af økonomisk pressede kommuner, der er vokset på Sjælland. Det samme er forskellen op til de allermest velhavende kommuner. 

- For ti år siden kunne man lidt lettere sige: Der er nogle forskelle, og sådan er det. Men i kommuner som for eksempel Slagelse, Vordingborg, Næstved, Gribskov, Odsherred og Hørsholm er der efterhånden tale om så stort et pres, at alarmklokkerne bør ringe, siger professor Per Nikolaj Bukh.

Skattegrundlag udhulet
Generelt har kommunernes likviditet været stigende de seneste år, fortæller professor Kurt Houlberg. Det skyldes, at kommunerne har holdt igen med at bruge penge på grund af udgiftsloftet og de sanktioner, der følger med, hvis det brydes. 

- Der er selvfølgelig variationer. Men kommunerne har samlet set flere penge i kassen, end de nogensinde har haft før, siger Kurt Houlberg.

Slagelse er en af de kommuner, der er allermest trængt. Sammensætningen af indbyggerne har sendt udgifter til ældrepleje og overførselsindkomster i vejret. Samtidig er skattegrundlaget blevet udhulet. 

Kommunaldirektør Frank E. Andersen medgiver, at urbaniseringen er en udfordring. Både for Slagelse og for Region Sjælland som helhed. 

- Men det betyder ikke, at vi skal indgå i en usund konkurrence med København. Der er intet som helst galt i, at folk flytter til byen for at arbejde eller tage en videregående uddannelse. Slagelse skal i stedet indtage den ledige plads og udnytte de muligheder, der knytter sig til at ligge midt i Danmark, siger Slagelses kommunaldirektør Frank E. Andersen til Magisterbladet.

Ritzau