DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Folketinget udvider og forlænger hjælpepakker

Både kulturlivet og erhvervslivet får udvidet og forlænget statens hjælpepakker, der skal hjælpe dem gennem coronakrisen.

FOLKETINGET: Et næsten enigt folketing er lørdag aften nået til enighed om to nye aftaler, der skal komme et hårdt trængt kulturliv til undsætning i forbindelse med coronakrisen. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse. Alle partier er nået til enighed om at udvide kompensationsordningen til arrangører til og med 31. august. Derudover udvides rammerne for, hvilke kultur- og sportsarrangementer der kan søge kompensation.

Nu kan også mindre koncerter, festivaler og motionsløb med 350 deltagere få kompensation. Tidligere var det kun arrangementer med over 1.000 deltagere. Ordningen omfatter kun enkeltstående arrangementer, som ikke finder sted dagligt. Det kan eksempelvis være ugentlige sportsbegivenheder eller festivaler, der finder sted i en afgrænset periode på maksimalt fire uger.

Derudover er alle partier bortset fra Nye Borgerlige nået til enighed om at oprette en nødpulje, der kan hjælpe flere kulturinstitutioner under coronakrisen. Nødpuljen kan søges af nødlidende kulturinstitutioner og sæsonbetonede scenekunstvirksomheder. Det er eksempelvis revyer og kommunale kulturinstitutioner, der ikke er hjulpet af de generelle ordninger.

- Nødpuljen spænder et ekstra sikkerhedsnet på 200 mio. kr. ud under kulturlivet i Danmark. Ét centralt element i nødpuljen er at hjælpe institutioner, der er eksistenstruet, så de kommer gennem krisen. Danmark har også brug for kultur, når vi er på den anden side af coronakrisen, siger kulturminister Joy Mogensen (S).

Med nødpuljen kan kommunale kulturinstitutioner få lønkompensation og kompensation for faste udgifter. De sidestilles dermed med de selvejede kulturinstitutioner. Institutioner kan dog maksimalt få dækket 80 pct. af udgifterne, medmindre de er særligt nødlidende på grund af coronakrisen.

Hjælpepakker til erhvervslivet forlænges også
Samtidig er alle partier også lørdag blevet enige om at udvide og forlænge hjælpepakkerne for dansk økonomi med en måned, så de nu løber frem til og med 8. juli. Det meddeler Finansministeriet på sin hjemmeside. De nuværende hjælpepakker, der blandt andet giver virksomheder lønkompensation for ansatte, stod til at udløbe 9. juni. Regeringen og arbejdsmarkedets parter er således også nået til enighed om at forlænge trepartsaftalen om lønkompensation frem til og med 8. juli.

- Der er tale om en pakke med tiltag i form af tilskud, garantier og likviditet for samlet cirka 100 mia. kr.. Det er altså 100 mia. kr. ekstra, der skal bidrage til at holde hånden under endnu flere arbejdspladser, siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en kommentar.

I aftalen fremgår det, at loftet for, hvor meget virksomheder kan modtage i kompensation, bliver hævet fra 60 mio. kr. til 110 mio. kr.. De virksomheder, der modtager mere end 60 mio. kr. i kompensation for faste omkostninger i år, må ikke udbetale udbytte til aktionærer eller foretage aktietilbagekøb for regnskabsårene 2020 og 2021.

I aftalen fremgår det også, at partierne vil finde en løsning, så særligt udsatte bliver udsat for mindst mulig smitte. Løsningen skal findes inden for en reserve på 200 mio. kr. Flere patientorganisationer og personer med kroniske sygdomme eller handicap har nemlig følt sig utrygge ved genåbningen af landet. Mandag må 27.000 mennesker igen komme på arbejde, når liberale erhverv får tilladelse til at åbne.

Ritzau