DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

For første gang i tre år blev både anlægs- og driftsbudgetter holdt

Margin på 1,1 mia kr. på service og 0,1 mia kr. på anlæg. 'Underforbrug,' mener FH.
22. APR 2020 6.27

For første gang i tre år er det lykkedes både kommuner og regioner at overholde budgetterne for både drift og anlæg, viser tal fra Danmarks Statistik. De foregående to år er der blevet brugt for meget på anlæg, mens servicebudgetterne er blevet overholdt.

Sidste år brugte kommunerne tilsammen 1,1 mia. kr. mindre end budgetteret på service og 0,1 mia. kr. mindre end budgettet på anlæg. Også regionerne har brugt mindre end budgetteret. Den større margin på driften skyldes formentlig, at det er muligt at straffe kommunerne, hvis de bruger for meget på service, men ikke hvis de overskrider budgettet for anlæg.

Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, kalder marginen op til det budgetterede for et 'underforbrug' og har regnet sig frem til, at kommunerne over ni år har brugt cirka 24 mia. kr. mindre, end de havde afsat i budgettet. Ifølge FH viser det, at 'der er hårdt brug for, at politikerne reviderer budgetloven, når coronakrisen er ovre'.

I år har kommunerne helt ekstraordinært fået lov at bruge mere, end budgetloven normalt tillader. Det skyldes coronakrisen og gælder udgifter til ekstra bemanding, ekstra rengøring og nye hygiejnefaciliteter og andet.

Ritzau