DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Kronprins Frederik, ministre, regionsformænd og borgmestrene fra de fem værtskommuner var samlet til offentliggørelsen af Tour de France-værtsskabet i februar. I alt skyder kommunerne i omegnen af 80 mio. kr. i projektet, og det repræsenterer den største kommunale investering i en idrætsbegivenhed i Danmark nogensinde.
Foto: Jonas Olufsen, Ritzau Scanpix

Forsker: Dæmp forventningerne til Tour-starts effekter

Tour de France-starten i Danmark sætter rekord for kommunal investering i sportsbegivenheder, men forsker advarer de deltagende kommuner mod at tage økonomiske spådomme for pålydende.

Fem kommuner er med i forreste linje, når Danmark om to år bliver vært for de indledende etaper af verdens største cykelløb, Tour de France den første weekend i juli. For foreløbig i alt 55 mio. kr. har København, Roskilde, Nyborg, Vejle og Sønderborg købt sig ind i arrangementet. Det repræsenterer Danmarkshistoriens største, kommunale investering i et enkeltstående sportsarrangement. 

Tour de France når ud til flere på verdensplan og har skabt forventninger om en økonomisk vækst for et trecifret millionbeløb og en markant gevinst for værtskommunerne.

Det advarer Rasmus K. Storm, analyse- og forskningschef på Idrættens Analyseinstitut, dog mod at tage for pålydende. Han har beskæftiget sig indgående med samfundseffekter af store sportsbegivenheder og set, hvordan de ofte karakteriseres af overdreven optimisme og urealistiske forventninger til de afledte, økonomiske effekter.

- Erfaringerne viser, at man ofte kan flytte kommaet et skridt til venstre, når det gælder det økonomiske udbytte af begreber som økonomisk impact, branding og reklameværdi for de aktører, som sætter penge i arrangementerne, siger han.

 

Abonnenter på kommunen.dk kan læse artiklerne om Tour-starten i Danmark her og her