DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Nicolai Lorenzen, Ritzau Scanpix

Gæld til staten runder 116 mia. kr. men inddrivelsen går efter planen

Der skal styr på den fremtidige inddrivelse, før der kan rettes op på fortiden, siger skatteministeren. Manuelt arbejde kan ikke løfte opgaven, der skal en it-løsning til.
12. FEB 2019 13.09

Efter skattemyndighedernes mange og årelange problemer med at inddrive gæld hos borgene har gælden til staten nu rundet 116 mia. kr., men skatteminister Karsten Lauritzen (V) forsikrer, at arbejdet med at inddrive skattegæld går efter planen. For ministeren er det førsteprioritet at få styr på at inddrive fremtidig gæld.

- Det tager mange år at rydde op i fortidens synder. Fremadrettet er det vigtigste at få et inddrivelsessystem, der fungerer. Det er ikke nogen hemmelighed, at inddrivelsen ikke er løst. Det kunne man godt have ønsket sig, men det har aldrig været planen, at det skulle være løst nu, siger Karsten Lauritzen.

I et udkast til en rapport fra Rigsrevisionen, som Berlingske har fået aktindsigt i, hedder det, at milliardtabene efter problemerne med inddrivelsen ser ud til at blive markant større end ventet. Rapporten kommer, flere år efter at Skat indledte oprydningen efter det skandaleramte inddrivelsessystem EFI.

Forbundsformand Jørn Rise fra de Skat-ansattes fagforening Dansk Told & Skatteforbund opfordrer til, at der sættes hårdt ind med mere 'manuel inddrivelse' i stedet for at vente på, hvordan computersystemerne kommer til at virke. Men det kan ikke lade sig gøre, siger skatteministeren. 

- Med størrelsen af de problemer, som har hobet sig op, skal man ansætte 12.000 medarbejdere, som skal arbejde i et år, siger Karsten Lauritzen.

- Vi har mandet op i Gældsstyrelsen fra 900 til 1.500 medarbejdere. Men det er ikke realistisk, at man kan ansætte 10.000 ekstra alene i gældsområdet. Vi er derfor nødt til at få it-mæssig understøttelse for at få løst det her problem, siger han. 

Ritzau