DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Grundig kontoransat i Nyborg afslørede satspuljesvindel

En ansat i økonomiafdelingen krydstjekkede beløbet til et satspuljeprojekt med kontoudtog fra Socialstyrelsen. 68.743 kr. var havnet på svindelmistænkts konto

NYBORG: En kontoransat i Nyborg Kommune opdagede et mistænkeligt beløb i regnskabet for et satspuljeprojekt til mennesker med psykiske lidelser. Helt præcist manglede der 68.743 kr. til projektet 'Socialt akuttilbud'. Ifølge Socialstyrelsens redegørelser til flere myndigheder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, er pengene overført til den svindelsigtede Anna Britta Troelsgaard Nielsens konto.

Socialstyrelsen hævdede således over for kommunen at have overført 3.083.480 kr., men kommunen havde kun registreret 3.014.737 kr. til projektet. Da medarbejderen efterspurgte dokumentation for overførslen via kontoudtog, kunne hun se, at overførslen på 68.743 kr. den 9. januar 2018 endte på en konto i Danske Bank - altså en anden konto end kommunens. Projektet var på daværende tidspunkt slut.

Tidligere skrev Ekstra Bladet, at det i et fortroligt dokument fra Statsadvokaten fremgik, at Britta Nielsen ifølge politiet brugte Socialstyrelsens it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler. Og det er altså den metode, hun har benyttet sig af i dette - angiveligt - sidste tilfælde af svindel.

Sidste beløb i rækken
Beløbet optræder også på Børne- og Socialministeriets opgørelse over 'uretmæssige udbetalinger' og udgør over halvdelen af det beløb, Anna Britta Troelsgaard Nielsen angiveligt har trukket fra satspuljeprojekter ud til sig selv i 2018. Tidligere har summen af hendes formodede svindelbeløb sneget sig op i omegnen af 15 mio. kr. årligt, og beløbene dalede således efter 2015 og indtil 2018, hvor den ansatte i Nyborg Kommune opdagede, at der var noget mistænkeligt ved beløbet til hendes egen kommune.

Efterfølgende foretog Børne- og Socialministeriet en intern undersøgelse, der afdækkede, at Anna Britta Troelsgaard Nielsen angiveligt har svindlet for et foreløbigt beløb på 111 mio. kr. fra satspuljemidler. Hun var indtil 26. september ansat som afdelingschef i tilskudsadministrationen under Socialstyrelsen. Nu er hun sigtet for groft underslæb og ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Krimininalitet (SØIK) rejst ud af landet.

To undersøgelser er nu ved at klarlægge omfanget af svindlen, der foreløbigt går tilbage til 1977, hvor den sigtede Anna Britta Troelsgaard Nielsen blev ansat. Yderligere tre personer er sigtet i sagen.