DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Sammenslutningen af Danske Småøer anslår, at 75 pct. af ø-lånene går til turistvirksomheder.
Foto: Jens Kirkeby, Biofoto, Ritzau Scanpix.

Hårdt trængte danske øer får coronahjælp

Coronaen er hård økonomisk ved landets mange små øer, hvor turismeindtjeningen er vigtig. Men nu får de en økonomisk håndsrækning.

De mange danske småøer, som typisk er stærkt afhængige af turismeindtægter og derfor ekstra hårdt ramt af coronakrisen, får nu for første gang målrettet økonomisk støtte. Modtagerne af de særlige ø-støttelån slipper i hele 2020 for at afdrage på lånene. Det har regeringen besluttet.

Det skal sikre, at de ikke i den nuværende økonomiske krise tvinges til at trække penge ud af virksomhederne, som de har været afskåret fra at tjene i foråret.

- Småøerne er særligt sårbare, fordi alt hænger sammen på en lille ø. Det rammer øernes butikker og håndværkere hårdt, når turisterne udebliver. Læsset vælter hurtigere. Derfor giver vi nu en målrettet hjælp, som skal bedre virksomhedernes likviditet her og nu, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

45 ø-virksomheder ventes at få gavn af ny ordning

Dorthe Winther, formand for de 27 øer i Sammenslutningen af Danske Småøer, er meget glad for den økonomiske håndsrækning.

- Mange turistvirksomheder og små håndværkere rundt på øerne har fået et ø-støttelån til at starte deres virksomhed op. Så kommer coronaen og får det hele til at falde fra hinanden. De penge, de allerede har tabt i år, kan de ikke nå at tjene ind andre steder. Men med det nye tilbud øges chancen for, at de også kan åbne til næste år, siger hun.

- Det er vigtigt, for når en ø-virksomhed lukker, rammer det ikke bare ejerne. Det har ofte afsmittende effekt på hele øens økonomi.

Hun anslår, at omkring 75 pct. af ø-lånene er givet til turistvirksomheder, mens en anden større gruppe er små håndværksvirksomheder. Omkring 45 ø-virksomheder ventes at kunne få gavn af den nye ordning og slippe for låneafdrag i juni og december.

Landdistrikter har stadig ikke indvundet det tabte fra finanskrisen

Ifølge en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer kom bykommunerne i øvrigt hurtigt på fode igen efter finanskrisen i 2008. Landets yderkommuner har derimod stadigt ikke indvundet det tabte.

Formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard kalder i det lys lånestøtten til øerne for en meget klog politisk beslutning.

- I det store nationale corona-regnestykke koster det ikke landet meget. Men det gør en stor forskel for øerne, som er små lukkede samfund med kritiske funktioner. Hvis de forsvinder, rives tæppet væk under bosætning og videre udvikling, siger han.

Ritzau