DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Haderslev vil udrede misforståelse om førtidspension

Kommunekassen må ikke afgøre, hvor mange førtidspensioner der bliver tildelt. Det gør den heller ikke, siger man i Haderslev, der vil udrede misforståelse herom.

HADERSLEV: Det er en misforståelse, når beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har forstået det, som om Haderslev Kommune vil lade pengepungen bestemme antallet af førtidspensioner, som kommuner tilkendegiver. Det siger direktør for Erhvervs- og Borgerservice i kommunen, Rune Larsson. 

Det vakte krav om redegørelse og bekymringer om urent trav, da Haderslev blandt andet skrev, at 'der reguleres på den faglige tilgang til sagsbehandlingen. Der er således behov for, at beskæftigelsesindsatsen i højere grad styres af de økonomiske rammer. Dette medfører en ændret praksis'.

Det fik ministeren til at kræve en redegørelse fra kommunen, men det hele handler om en misforståelse, siger Rune Larsson. 

- Det er blevet udlagt og misforstået på den måde, at der er kvoter, hvilket der naturligvis ikke er - og det må der heller ikke være, siger Rune Larsson. 

Anledningen til at kigge kritisk på kommunens tildeling kommer, efter at Haderslev Kommune har set en stor stigning i antallet af tildelte førtidspension. Rune Larsson henviser til ministeriets egne vurderinger af, at kommunen havde for mange på offentlig forsørgelse end de givne rammevilkår: 

Vil stille skarpt
- Vi har, ifølge beskæftigelsesministeren, 240 flere på offentlig forsørgelse, end vi burde have i forhold til vores rammevilkår. Så må man stille sig selv det spørgsmål, om vi er dygtige nok til at teste borgernes muligheder på arbejdsmarkedet. Men vi har da ambitioner om at rette os ind, så at vi kommer overens med de forventninger, som beskæftigelseministeren har han stillet op: nemlig at vi får bragt 240 borgere ud af offentlig forsørgelse og ind i selvforsørgelse. 

Ifølge tal fra Jobindsats over antallet af tildelte førtidspensioner, har Haderslev set en markant stigning. I 2013 tildelte kommunen 25 førtidspensioner, mens i 2018 tildelte kommunen 228 førtidspensioner.

- Det er klart, at man kan ikke bare gøre det hele op i et regneark, men når et benchmark siger, at vi har for mange på offentlig forsørgelse, så bør vi stille skarpt på, om vi gør det godt nok i jobcentrene med at hjælpe borgerne ud i selvforsørgelse, siger Rune Larsson. 

- Det jeg vil forholde mig til, er at et benchmark siger, at vi har relativt for mange på offentlig forsørgelse, så bør vi som administration gå ind og se, hvad vi gør.

Haderslev Kommune er nu ved at forberede en skriftlig redegørelse til ministeren, så man kan få udredt misforståelsen.