DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Høj rente lægger milliarder på gælden til det offentlige

KORT NYT21. AUG 2019 6.20

En høj rentesats for gæld til det offentlige er årsag til 6,2 mia. kr. af den årlige stigning i det beløb, borgere og virksomheder skylder, skriver Kristeligt Dagblad. Selvom renteniveauet i samfundet generelt falder og falder, forrentes gæld til det offentlige med 8,05 pct. om året.

I 2013 udgjorde renterne på restancer til det offentlige blot 351 mio. kr., men på fem år er beløbet steget til 6,2 mia. kr. i 2018. Til sammenligning lykkedes det sidste år Gældsstyrelsen at inddrive kun en smule mere, nemlig 7,1 mia. kr. Den samlede gæld til det offentlige ved udgangen af 2018 er opgjort til 118,2 mia. kr. mod 108,6 mia. kr. året forinden.

Hovedparten ved udgangen af 2018 - 79 mia. kr. - skyldes manglende betaling af skat, moms og afgifter, skyldige underholdsbidrag til fraskilte ægtefæller og børn løb op i godt ni mia. kr., manglende betaling af bøder næsten ti mia. kr., og udestående gæld på studielån lød på seks mia. kr. Manglende tilbagebetaling af kontanthjælp tegner sig for en lille mia. kr.

mk