DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Sønderborg var vært for Spejdernes Lejr i 2017 og brugte 37 mio. kr. på arrangementet, som skabte omsætning for 44 mio. kr. i byen.
Foto: Christian Bloch Hansen, Ritzau Scanpix

Høje-Taastrup og Roskilde ligner værter for kæmpe spejderlejr

Mens Greve har sagt nej til at bidrage økonomisk, er nabokommunerne indstillet på at huse Spejdernes Lejr 2022 med 40.000 deltagere.
8. MAR 2019 12.40

Slagelse takkede nej, Greve meldte sig ud som økonomisk bidragsyder, men både Roskilde og Høje-Taastrup kommuner er fortsat indstillet på værtsrollen for Spejdernes Lejr i 2022.

Et flertal på seneste byrådsmøde i Høje-Taastrup stemte for at fortsætte planerne om at huse spejderlejren, som ventes at tiltrække i omegnen af 40.000 deltagere.

I Roskilde er man ligeledes positivt indstillet, mens tredjeparten i det oprindelige ansøgerkollektiv, Greve Kommune, har takket nej til at være økonomisk partner, men vil til gengæld gerne lægger jord til arrangementet. 

Bliver de tre kommuner værter, skal lejren således afvikles i Hedeland som geografisk er placeret i alle tre kommuner.

Potentiel millionregning skræmte Slagelse
Spejdernes Lejr er en fælleslejr for de forskellige spejderkorps i Danmark med gæster fra udlandet. Det afholdes hver femte år, og lejren i 2022 bliver den tredje i rækken. Holstebro (2012) og Sønderborg (2017) har været værtskommuner for de to første lejre.

Netop erfaringerne fra de hidtidige arrangementer har delte tilhængere og modstandere hos potentielle værtsbyer i 2022.

Spejderne inviterede sidste år alle landets kommuner til at lægge billet ind på værtsskabet, og Slagelse var kandidat frem til slutningen af januar. En analyse fra selskabet Sport One under Team Danmark og DIF's olympiske partnerselskab opgjorde kommunens potentielle handelsmæssige gevinster til godt og vel 31 mio. kr. og omtalen til mellem fire og 6,5 mio. kr.

Men en worst case beregning af de samlede omkostninger løb op i 54 mio. kr., og det fik et flertal i Slagelses byråd til at sige nej.

Positive erfaringer i Sønderborg
Sønderborg brugte 37 mio. kr. på sit værtsskab, som kommunen var tilfreds med udbyttet af. Lejren gav et tocifret millionoverskud til spejderne, og resulterede i en omsætning på 44 mio. kr i værtskommunen.

I Høje-Taastrup stemte socialdemokrater, Enhedslisten og Lokallisten imod at fortsætte planerne om værtsskab, men de tæller kun syv af byrådets 21 medlemmer.

Det var ikke muligt fredag at træffe Spejdernes sekretariat, men Høje-Taastrup, Roskilde og Greve ser ud til at være alene om at søge værtsskabet for 2022.