DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Rasmus Flindt Pedersen, Ritzau Scanpix

Hovedstaden får kortere ventelister og nye scannere

Regionen har sparet penge ved at fremrykke medicinindkøb, og det giver mulighed for kortere ventelister og nyt udstyr i Region Hovedstaden.
10. APR 2019 10.15

HOVEDSTADEN: Region Hovedstaden forventer med økonomirapporten 2019 et mindreforbrug på over 300 mio. kr. Størstedelen, nemlig 215 mio. kr., findes ved at fremrykke medicinindkøb, fremgår det af rapporten.

Det giver blandt andet plads til at investere i nye CT-scannere, nedbringe ventetider på flere områder og etablering af talegenkendelse.

Regionen afsætter 55 mio. kr. til udskiftning af CT-scannere, som i mange tilfældee er gamle og slidte, at det hæmmer scannernes betydning for blandt andet kræftudredning.

Der bliver også i alt godt 31,5 mio. kr. til at nedbringe ventelister. Blandt andet ni mio. kr. på øjenområdet og 16 mio. kr. til regionens fire børneafdelinger. 

- Der er generelt pres på vores hospitaler, og vi har nogle gange svært ved at leve op til patienternes rettigheder; særligt på børneområdet, som har oplevet en stor tilgang af patienter, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), der er glad for at kunne give området et tiltrængt løft.

Elektronisk patientjournal
Desuden afsætter regionen 18 mio. kr. til etablering af talegenkendelse i Sundhedsplatformen for udvalgte områder. Det skyldes efterspørgsel fra medarbejderne. Et pilotprojekt på neurologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, viser øget brugertilfredshed og en halvering af tiden, der bruges på journalføring. Derfor afprøves det nu også i Hovedstaden. 

- For eksempel i psykiatrien, neurologien og mange andre steder kan det være en hjælp, at lægerne kan indtale direkte i stedet for at skulle taste det hele ind i journalen. Men vi skal fra politisk side ikke bestemme, hvor det giver mest mening – derfor giver vi hospitalerne pengene, så de selv kan beslutte, hvor det faglig giver mest mening at afprøve talegenkendelse, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Erfaringerne fra Roskilde viser også, at talegenkendelsen er et hit blandt både de ældre og yngre læger, da det eksempelvis kan genkende forskellige måder at udtale ord på og genvejskommandoer, så der spares mange klik med musen.