DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Hørsholm genåbner 2019-budget efter 'meget utilfredsstillende' 2018

Stor overskridelse på de vanskeligt styrbare områder kunne ikke indhentes. Tværtimod er der udsigt til mere af det samme.
18. JAN 2019 7.25

HØRSHOLM: 'Et meget utilfredsstillende regnskab for 2018' med et underskud på 17 mio. kr. toppes for Hørsholm kommune med udsigten til at forudsætningerne for 2019-budgettet heller ikke vil holde. Tværtimod er der udsigt til merudgifter på 23 mio. kr., oplyser kommunen, og et enigt økonomiudvalg har tilsluttet sig en genopretningsplan fra administrationen.

- Med genopretningsplanen sker der en fuld opbremsning på alle udgifter. Det er en hård kur, der ikke kan undgå at få negative konsekvenser for borgerne. Det er imidlertid nødvendigt for at opretholde en holdbar økonomi. Forligspartierne er enige om at mødes og drøfte hvordan, hvor vi politisk kan støtte op, siger borgmester Morten Slotved (K).

Genopretningsplanen omfatter anlægsstop, ansættelsesstop, driftsreduktioner, indefrysning af overførsler, tidlige hjemtagelse af indtægter og 'generel forbrugstilbageholdenhed'. Desuden skal et par ejendomme sælges.

Overskridelserne er sket på de vanskeligt styrbare områder som det specialiserede børneområde, det specialiserede voksenområde og medfinansiering af regionale sundhedsudgifter, og samtidig har en kommunal investering i en række strategiske byggegrunde medført en planmæssigt lav kassebeholdning.

Men kassebeholdningen er nu yderligere presset, efter at forudsætningerne i en likviditetsprognose fra så sent som oktober 2018 ikke holder stik.

Overskridelserne på de vanskeligt styrbare områder er i løbet af 2018 summet op til cirka 42 mio. kr., og en handleplan iværksat i august sidste år var ikke nok til at neutralisere overskridelserne helt. Budget 2019 gav områderne i alt 24 mio. kr. ekstra, og budgetudfordringen er derfor stigende i 2020 og de efterfølgende år.

mk