DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Forventet andel af borgere over 80 år i 2030.
Foto: Danmarks Statistik

KL: Der mangler en langsigtet løsning for ældreplejen

Antallet af borgere over 80 år stiger, og det kniber med at rekruttere personale til ældreplejen. KL og FOA satser på hjælp i finansloven.

Om ti år vil hver tiende borger være over 80 år i 17 af landets kommuner. 

Det viser Danmarks Statistiks seneste befolkningsfremskrivning, som forudser, at 7,2 af landets befolkning vil være over 80 år i 2030, mens gruppen lige nu kun udgør 4,7 pct. Det svarer til en stigning på 59 pct.

Den stigende andel af ældre vil give ret store problemer i kommunerne med flest ældre, forudser professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard i KL's nyhedsbrev Momentum.

Den største udfordring bliver at skaffe den nødvendige arbejdskraft til at stå for plejen. Det blive også den største økonomiske udfordring, mener han.

Han finder det centralt at gøre sosu-uddannelserne mere attraktive. Her kan faggrupper som receptionister, stewardesser, kokke og tjenere, som er blevet ledige under coronakrisen, være en mulighed, og her kan voksenelevløn være vigtig, siger han.

Løn og jobgaranti

For nylig indgik KL, regeringen og Danske Regioner en trepartsaftale, som forpligter kommunerne til at ansætte sosu-elever på 25 år og derover allerede fra uddannelsens begyndelse. Det nævner Jes Søgaard som positive takter og tilføjer, at man kan tage yderligere lokale initiativer. Fx giver Egedal jobgaranti til ledige borgere, hvis de uddanner sig til sosuhjælper eller -assistent.

Samtidig ser Jes Søgaard et behov for, at regeringen tager ansvar for at sikre tilstrækkelig økonomi til at håndtere ældreboomet, da andelen af ældre især stiger i kommuner, som i forvejen er økonomisk pressede.

Det er KL og FOA selvsagt enige i. De kom i starten af november med et fælles forslag til tiltag, der kan afhjælpe ældreområdets udfordringer.

Torben K. Hollmann, som er formand for FOA's social- og sundhedssektor, siger til Momentum, at Folketinget bør finde 1,5 mia. kr. i finanslovsforhandlingerne til et permanent løft af ældreområdet, hvis ældreplejen skal kunne følge med.

DK Nyt skrev om prognoserne for antallet af ældre tilbage i maj. Se danmarkskort over den forventede andel af ældre over 80 år i 2030 nederst i artiklen her.

ak