DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

KL: "Et antal milliarder" fra staten til social treårsplan

KL vil have et løft af socialområdet på bordet til årets økonomiforhandlinger med regeringen.

Positioneringen forud for regeringens økonomiforhandlinger med kommuner og regioner er nået ud i offentligheden, forleden med et krav fra Danske Regioner om 2,1 mia. kr. til et løft af sundhedsvæsnet, og i dag med en efterlysning fra KL af ”et antal milliarder” til socialområdet.

Uden ekstra penge kommer det til at gå ud over skoler, daginstitutioner og ældrepleje, lyder det ligeud fra KL’s formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S). Han efterlyser i KL's eget magasin Danske Kommuner en treårsplan til at rette op på de områder, hvor det halter.

Der, hvor det halter, er blandt andet handicapområdet, hvor beskeden fra Folketinget er klar: Der sker for mange fejl, og der skal ske forandringer. Også enkeltsager på andre dele af socialområdet peger på et behov for et løft, hvilket af KL oversættes til flere penge.

Regeringen må til lommerne

- Det koster penge, hvis vi skal løfte niveauet, siger Jacob Bundsgaard til Danske Kommuner, og penge bliver et krav fra KL i de kommende økonomiforhandlinger med regeringen. Flere ressourcer er en forudsætning, og disse flere ressourcer er regeringen "nødt til at komme med", siger han.

De ekstra penge vil han have i en treårsplan, der skal give kommunerne mulighed for at udvikle socialområdet. "Vi vil gerne øge kvaliteten", siger Jacob Bundsgaard og pointerer igen, at forudsætningen er, at der foreligger en finansieret plan.

Den, vurderer KL, vil koste ”et antal milliarder”. Jacob Bundsgaard formulerer det sådan, at beløbet "afhænger af, hvor vi kan blive enige om at lægge kvalitetsniveauet", hvilket oversat til forhandlingssprog betyder, at regeringen ikke skal vente at få mere, end den vil sende penge med til.

KL-formanden ser ikke desto mindre helst, at der bliver tale om en generel forhøjelse af bloktilskuddet fremfor øremærkede midler, men anerkender dog, at det må være en rimelig forventning, "at regeringen også gerne vil kunne se, at pengene gør en forskel", siger han.

mk