DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Jens Astrup, Ritzau Scanpix

KL: Folketinget skal afgøre strid om intravenøs behandling

Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen kan ikke blive enige om, hvem der skal finansiere hjemmebehandling med drop
2. NOV 2018 13.10

MIDTJYLLAND: Først droppede Randers ud. Så Aarhus. Og Favrskov vil heller ikke længere være med i en samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen om at give borgere behandling med drop i eget hjem, også kaldet intravenøs behandling, som for eksempel gives efter en hospitalsindlæggelse.

De kan ikke blive enige om, hvem der skal betale for, at patienterne kan få behandling med drop hjemme i stedet for på hospitalet. Derfor må landspolitikere nu ifølge KL afgøre, hvem der skal betale, skriver TV2 Østjylland.

- Det er ærgerligt for den enkelte borger, som står i den her situation og falder ned mellem to stole, fordi vi ikke kan blive enige om økonomien, siger formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg Jette Skive (DF) til TV2 Østjylland.

Siden 2013 har østjyske kommuner ellers haft en aftale med regionen om, at kommunerne stod for finansieringen af de intravenøse behandlinger i hjemmet - til stor glæde for borgerne, men til ærgrelse for kommunerne, der ikke længere mener, at de kan finde penge til formålet. Men det får ikke regionen til at overtage opgaven, for den mener, at kommunerne allerede har fået penge til formålet.

'Burde retteligt finansieres af regionen'
En af de eneste kommuner, der stadig kan finde pengene, er Skanderborg, som i dette års budgetforlig besluttede at afsætte 2,1 mio. kr. til den intravenøse behandling i hjemmet i 2019. Dog med bemærkningen om, at det er 'en opgave, som rettelig burde finansieres af Region Midtjylland'.

I december 2017 diskuterede byrådet i Skanderborg, hvorvidt de skulle videreføre behandlingen, når flere kommuner var sprunget fra. I sagsfremstillingen står det, at kommunen brugte 1,67 mio. kr. på den type behandling i 2016 til 145 borgere.

- I den her sammenhæng er der decideret givet penge til, at behandlingen rykker tættere på borgerne, så det ligger i kommunen, siger regionsrådsmedlem Anette Roed (S) til TV2 Østjylland.

Striden om, hvorvidt det er en kommunal eller regional opgave at finansiere den intravenøse behandling startede sidste år, da Randers og Aarhus næsten samtidigt valgte at træde ud af ordningen med regionen.

I en Momentum-undersøgelse fra marts i år har KL foretaget en rundspørge blandt de 98 kommuners sundhedshedschefer, der viser, at 72 pct. af kommunerne udfører behandling med drop i patienters hjem.