DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

KL kan ikke hjælpe udligningsfrustrerede kommuner

KL savner i den grad beregningerne bag regeringens udligningsreform.
19. FEB 2020 11.27
TEMA: Udligning

KL er blandt dem, der i den grad savner at blive klogere på data og beregninger bag den reform af udligningssystemet, regeringen har fremlagt. Udligningssystemet er penge og hjerteblod for kommunerne, men deres interesseorganisation kan ikke hjælpe dem, og det frustrerer adm. direktør Kristian Wendelboe.

- Vi mangler simpelthen de data, der gør, at vi selv kan regne på reformudspillet. Vi har rigtig mange henvendelser fra kommuner - fra alle lejre - som gerne vil have bistand til at få regnet på effekterne. Men det kan vi simpelthen ikke.

- Det er jo et helt legitimt behov, folk har rundt i landet for at få verificeret resultater eller regnet på modeller, siger han.

- Vi sidder bare og følger interesseret med og kan ikke hjælpe lige nu. Det er langt fra optimalt for os, for vi er jo sat i verden for at hjælpe vores medlemmer.

Kritik over hele linjen
Reformudspillet har fået kritik af en lang række borgmestre fra både rød og blå blok for at give for lidt eller tage for meget fra deres kommuner.

KL repræsenterer alle kommuner og har derfor af princip ingen holdning til politikken bag udligning, da det vil splitte medlemmerne.

Men på linje med Venstre og en stribe borgmestre har KL altså en holdning til, at foreningen ikke kan se de bagvedliggende data og beregninger.

- Vi vil meget gerne have de data, så vi kan hjælpe vores medlemmer. Og det, synes jeg ikke helt, er godt nok. Vi spørger efter dem jævnligt hos Indenrigsministeriet, og de findes jo. For ellers kunne regeringen jo ikke have lavet de regnestykker, man har.

- Jeg synes, det ville være naturligt at give os de data. Beslutningen om ikke at give os dem kan vi jo ikke ændre på, men vi kan blive ved med at spørge, siger Kristian Wendelboe.

Ritzau