DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Kommuner dropper søgsmål mod staten for påstået fejl i udligning

19 kommuner ser sig imødekommet af regeringens udligningsreform og aflyser historisk retssag mod staten.
17. MAJ 2020 13.45
TEMA: Udligning

19 kommuner, der var ved at forberede et historisk søgsmål mod staten for, hvad de kaldte 'en fejl' i udligningssystemet, dropper nu som ventet at føre sagen.

- Vi er enige i, at sagen skal lægges ned, og derfor vil vi i næste uge meddele retten, at vi ikke ønsker at fortsætte sagen, siger Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

Lolland og Jammerbugt kommuner var udvalgt til at føre sagen ved Østre Landsret på vegne af 19 kommuner landet over. Fælles for kommunerne er, at de følte sig snydt på grund af ændringer i bagvedliggende beregninger i udligningssystemet.

Men regeringens udspil til en reform af udligningssystemet, der blev lanceret 5. maj, indeholder en kompensation til de berørte kommuner. Reformen kompenserer de berørte kommuner med 1,1 mia. kr. pr. år i 2021 og 2022.

- Vi havde sagsøgt staten for kompensation to år tilbage, og det har vi fået med den udligningsreform, der er kommet. Det betyder, at der ikke er en sag at føre, siger Holger Schou Rasmussen.

Ændring i udlændingeregistering

Sagen handler om, at der i årene 2007-2017 blev ændret i registreringen af udlændinges uddannelsesniveau. Da ændringen blev ændret tilbage, kompenserede den daværende borgerlige regering de kommuner, der ville miste penge i den forbindelse, mens der ikke var noget til dem der havde modtaget mindre i de mellemliggende år.

Det var ifølge Holger Schou Rasmussen det, der fik kommunerne til at iværksætte søgsmålet.

- Det er aldrig godt, at kommuner skal sagsøge staten. Men her var den principielle uretfærdighed så voldsom, at vi ikke så anden udvej. Hvis ikke vi havde truet med bål og brand, kunne vi risikere, at sagen ville have være lagt død og vi ikke var blevet kompenseret, siger han.

Tilbage står en advokatregning, som de 19 kommuner nu vil have staten til at betale.

- Staten og ministeriet har sagt, at man kompenserer os gennem udligningen, og så bør staten også tage den regning på sig, siger Holger Schou Rasmussen.

Den endelige regning for advokatomkostningerne er ikke gjort op endnu.

Ritzau / mk