DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Kommuner kan få millioner, som de ikke må bruge

DF spiller nye krav om hævet serviceloft ind i forhandlingene om udligning.
21. FEB 2020 6.35
TEMA: Udligning

Den omdiskuterede udligningsreform vil give nogle kommuner flere penge, men det er langtfra sikkert, at de alle kan få lov til at bruge dem. Det får nu Dansk Folkeparti og flere andre partier til at spille et nyt krav ind i forhandlingerne, der lige nu foregår i Finansministeriet. Det skriver Politiken.

- Det nytter på ingen måde, at regeringen på den ene side siger, at nogle kommuner har behov for flere penge, mens man på den anden side ikke vil give dem mulighed for at bruge de penge, siger finansordfører René Christensen til avisen.

Årsagen er budgetloven. Den sætter et loft over, hvor mange penge kommunerne må bruge på service til borgerne. Konkret betyder det, at en kommune kun kan øge udgifterne, hvis en anden kommune tilsvarende sænker udgifterne. Der er ganske vist også kommuner, der står til at skulle afgive flere penge, hvis regeringens forslag bliver til virkelighed. Men det er langtfra sikkert, at det får dem til at bruge færre penge på service.

Flere har varslet, at de ganske enkelt kommer til at sætte skatten op for at fastholde det eksisterende serviceniveau. Derfor vil DF have med i en aftale om udligning, at serviceloftet skal forhøjes, når den nye udligning efter planen skal træde i kraft fra næste år.

- Regeringen skal have et mandat om, at serviceloftet skal hæves, sådan at der kan blive mere velfærd ude i de danske kommuner, siger René Christensen til Politiken.

'Dødsvært at forklare'
I Kalundborg Kommune har man udsigt til over 100 mio. kr. i regeringens udspil. Men borgmester Martin Damm (V) er bange for, at hans borgere bliver skuffede, fordi muligheden for at bruge pengene afhænger af serviceloftet.

- Det er dødsvært at forklare. I mange forsamlinger siger de: Når I nu får nogle flere penge, så kan vi vel forvente det ene og det andet? Og så siger jeg: Det kommer an på, om jeg må bruge dem, siger han til Politiken.

Også SF og Enhedslisten presser regeringen for at få hævet loftet i budgetloven, men Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen skyder diskussionen til hjørne. Ifølge Rabjerg Madsen må det vente til sommerens forhandlinger om en økonomiaftale med kommunerne og finansloven.

ka