DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Kommuner opfordres til at yde tilskud til tomme aftenskoler
Aftenskolekursus i tunesisk hækling.
Foto: Claus Bonnerup, Ritzau Scanpix

Kommuner opfordres til at yde tilskud til tomme aftenskoler

Kulturministeren har givet en 'redningskrans' til aftenskoler med aflyste hold. Det er dog helt frivilligt, om kommunerne vil kaste skolerne en livline.

De mange aftenskoler og folkeoplysende foreninger stod til at kunne miste deres kommunale tilskud, da lokaler står tomme, og hold er blevet aflyst på grund af coronakrisen. Retten til et tilskud kræver nemlig, at der bliver afholdt undervisning.

Det har kulturminister Joy Mogensen (S) forsøgt at rette op på ved at ændre en bekendtgørelse, der nu gør det muligt for kommunerne at fastsætte regler, der fraviger folkeoplysningsloven. 

Det betyder, at aftenskolerne nu kan få sine tilskud på trods af, at folkeoplysningen er sat på pause en stund. Det afhænger dog af, om kommunerne vil punge ud. Det er nemlig frivilligt, om kommunerne vil tage de nye regler i brug.

Opfordringer fra flere sider
Det er usikkert, om alle kommuner vælger at tage ordningen i brug. Hos organisationen Dansk Folkeoplysnings Samråd har man allerede nu fået meldinger fra blandt andet Viborg, Aarhus og Københavns Kommune om, at de vil betale tilskuddet, fortæller Carolina Magdalene Maier, der er sekretariatschef i organisationen.

- Vi har en klar forventning om, at kommunerne følger KL's opfordring. Hvis nogle kommuner stiller sig på bagbenene, så tror jeg det er noget, som vi skal have taget en snak om, siger hun. 

Hvis kommunerne ikke vælger at give tilskuddet til aftenskolerne, betyder det nemlig, at den pågældende skole går glip af omkring en tredjedel af deres indtægter, oplyser hun. 

- Det vil betyde, at aftenskolen sikkert ikke vil kunne fortsætte. Aftenskolerne har sjældent en masse penge på kistebunden. Det et ikke sådan, at vi synes, at de skal give et tilskud til tomme aftenskoler 'bare for sjov'.

'Afgørende for kulturlivet'
Ændringen af bekendtgørelsen kommer dog også med opfordring fra både kulturministeren og KL's kulturformand, Leon Sebbelin (R) om, at kommunerne kaster en redningskrans til folkeoplysningen.

- I kommunerne er vi glade for, at der nu bliver sikkerhed for, at vi kan holde hånden under foreningslivet og aftenskolerne, og kommunerne kan udbetale de tilskud, som foreningerne var stillet i udsigt, da de lagde deres budgetter. I alle kommuner er foreningslivet og aftenskolerne afgørende for kulturlivet og sammenhængskraften i lokalsamfundet, siger han.

I den nye bekendtgørelse får kommunerne samtidig en mulighed for at fravige de grænser folkeoplysningsloven ellers sætter for de kommunale tilskud.