DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Kommuner redder gågaders juleudsmykning

Butikker mangler penge til juleudsmykning, og det får kommuner til at yde tilskud. Vanvittigt, når vi samtidig skal spare på børn og ældre, siger byrådsmedlem.

NYBORG / ROSKILDE: Butikslukninger efterlader ikke kun tomme og mørke vinduer i gågader og på handelsstrøg. Også juleudsmykningen risikerer at slukke, når der bliver færre butiksejere til at betale til fælles indkøb af guirlander, lyskæder og juletræer.

Flere steder i landet er handelsstandsforeninger presset økonomisk, og det får kommuner til at træde til med større bidrag i et forsøg på at redde julehandlen.

I Nyborg har byrådet i år ekstraordinært afsat 750.000 kr. til indkøb af ny julebelysning i byens handelsgader, oplyser Peter Wagner Mollerup (V), der er formand for erhvervs- og udviklingsudvalget. Desuden forpligter kommunen sig til årligt at betale 150.000 kr. til driften.

- Tidligere var det en udgift, som handelsstandsforeningen selv stod for, men med færre butikker er det blevet sværere. Vi vil gerne have en hyggelig by og sikre, at folk ikke kører andre steder hen for at handle, siger Peter Wagner Mollerup.

- Derfor tager vi en del af ansvaret, men selvfølgelig er det noget, der vækker diskussion i byrådet.

Fra 2008 til 2016 er der på landsplan forsvundet 3.034 butikker, viser den seneste kortlægning fra Dansk Erhverv. Det er især flere indkøb på nettet, der udkonkurrerer de fysiske butikker. Eksempelvis er hver tredje boghandel, hver fjerde skobutik og hver femte tøjbutik lukket.

Handler om at bringe folk sammen
I Roskilde plejer foreningen Roskilde Handel at indsamle 550.000 kr. i frivillige bidrag fra butikkerne. Men i år er der et hul i kassen, og derfor har et bredt flertal i kommunens erhvervsudvalg bevilget 300.000 kr. til julebelysning og træer på torvet.

- Hvis Roskilde også skal være en handelsby om fem-ti år, er det nødvendigt, at vi støtter. Det handler om at bringe folk sammen og skabe noget fysisk handel som alternativ til onlinehandlen, siger Camilla Vilby-Mokvist, der repræsenterer Socialdemokratiet i udvalget.

Hun peger på, at den slunkne kasse i Roskilde Handel ikke så meget skyldes butiksdød, men i højere grad at en del butikker ikke længere vil bidrage. Det gælder blandt andet større kæder med hovedkontor i København eller udlandet.

- De er fløjtende ligeglade med, om handelsbyerne består, og det kan vi i byrådet ikke sidde overhørig. Men jeg synes, at det er vanvittigt, at vi skal finansiere julebelysning, når vi i år skal spare millioner på de yngste børn, skolerne og de ældre, siger Camilla Vilby-Mokvist.

Derfor håber hun, at det lykkes for en arbejdsgruppe, der netop er nedsat, at komme igennem med et krav om, at alle butikker fra næste år skal bidrage.

- Hvis alle betalte, ville det være 2.000 kr. årligt. Ingen skal komme og sige, at det ikke kan lade sig gøre.

I Nyborg er der ifølge formand for Nyborg Handel Ulrik Nielsen i dag 50-60 butikker, som betaler til juleudsmykningen. Det skyldes både butiksdød og mindre solidaritet.

- Engang var vi i omkring 150 butikker, men alle de små 'mand-kone butikker' er væk.

- Samtidig er der jo altid nogen, som er gratister og kravler under overliggeren. Derfor er det utrolig positivt, at kommunen går med, siger Ulrik Nielsen.

Ritzau

Fakta

  • Fra 2008 til 2016 er der på landsplan forsvundet 3034 butikker. Det skyldes især, at flere forbrugere handler på nettet.
  • Bag det generelle fald gemmer der sig store variationer fra kommune til kommune.
  • Handelsstandsforeninger er frivillige sammenslutninger af detailhandlende og servicevirksomheder i mindre byer eller bydele. Nogle steder kaldes de cityforeninger.
  • Der findes ikke en samlet opgørelse over, hvor mange kommuner der bidrager til juleudsmykning.