DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Kommuner siger nej til UEFA: Det er for dyrt at huse spillere til EM

Udsigten til en større regning og et juridisk ansvar har fået Rudersdal til at trække sig fra at blive værtsby for et landshold under det kommende EM i fodbold

RUDERSDAL / HØRSHOLM: Det er ikke hver dag, at det europæiske fodboldforbund, UEFA, lægger en snor ud til en dansk by i jagten på at huse fodboldstjerner under et kommende EM i fodbold.

Alligevel har to af landets kommuner nu takket nej til at lade et europæisk fodboldlandshold bo og træne i kommunen under EM-slutrunden i 2020, som i anledning af 60-året for den første EM-slutrunde bl.a. byder på fire kampe i Telia Parken i København.

Det er simpelthen for dyrt at indgå en aftale med forbundet, mener kommunerne. Det skriver Frederiksborg Amts Avis. Så sent som i oktober valgte Hørsholm Kommune at vende tommelfingeren nedad til en ide om at stille fodboldbaner ved Hørsholm Idrætspark til rådighed som et træningscenter under EM.

Nu stemmer også Rudersdal Kommune i. Forvaltningen vurderer nemlig ifølge Frederiksborg Amts Avis, at en aftale med UEFA ikke vil være økonomisk bæredygtig.

Juridisk kompleks
Ifølge en dagsorden til kultur- og fritidsudvalget, som dknyt har gennemgået, besluttede udvalget ellers den 29. november sidste år at give grønt lys til, at kommunen kunne indgå en aftale med UEFA og Dansk Boldspil Union (DBU) om at etablere en såkaldt Base Camp for et endnu ukendt landshold ved Birkerød Idrætscenter og muligvis også ved Rundforbi Idrætsanlæg - samt med overnatning på det lokale Comwell-hotel.

Det var dog med den betingelse, at aftalen skulle være 'udgiftsnetural' for kommunen - lige på nær udgifter til drift og bl.a. banepleje, fremgår det af dagsordenen. 

Nu har det vist sig, at det ikke bliver udgiftsneutralt, men derimod så dyrt og juridisk kompleks, at ideen bliver sparket helt til hjørne. 

dknyt har uden held forsøgt at få en kommentar fra formanden for Kultur-og Fritidsudvalget, Kristine Thrane (S), men hun siger til Frederiksborg Amts Avis, at hun ærgrer sig over, at det har været nødvendigt at trække kommunen fra bunken af bejlere.

- Vi har jo tidligere besluttet os for, at vi gerne ville satse på samarbejdet, men det viste sig, at det rent juridisk er så kompleks en sag, at vi skulle have ansat jurister til at finde ud, hvad der var op og ned i aftalen. Det var desuden meget amerikaniseret, forstået på den måde, at hvis der skete noget, ville det være kommunen, der stod tilbage med det juridiske ansvar, siger hun til avisen. 

For dyrt at udbedre forholdene
På det seneste møde i kultur- og fritidsudvalget i Rudersdal - den 7. november i år - blev politikerne ifølge mødereferatet orienteret om, at en 'grundig gennemgang af praktiske, juridiske og økonomiske forhold' har betydet, at forvaltningen nu vurderer, at 'det vil være vanskeligt at få aftalen med UEFA til at opfylde vilkår, som sikrer Rudersdal Kommunes tilstrækkeligt.'

'Forvaltningen vurderer derfor, at der ikke bør indgås aftale om placering af Team Base Camps i Rudersdal,' skriver kommunen i referatet.

Ifølge materialet 'forventes' det, at UEFA vil oprette i alt to 'Base Camps' i Danmark under slutrunden. Udover Birkerød er de to øvrige potentielle steder Lyngby og København, fremgår det.

Flere lokalaviser har tidligere beskrevet, at også Hørsholm overvejede at indgå en aftale med UEFA, men ideen blev droppet, fordi det ville koste kommunen i omegnen af 4-500.000 kr. at udbedre bl.a. banens stand, omklædningsrum og mediefaciliteter.