DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Kommunerne skal selv betale for øget støtte til anbringelser

Regeringen vil give et større tilskud til anbringelser, men pengene skal findes hos kommunerne selv. Det kan gå ud over velfærden, advarer borgmestre.

Selvom statsminister Mette Frederiksen (S) har gjort udsatte børn til en topprioritet, er der ikke afsat nye penge fra statskassen til regeringens forslag om at øge støtten til kommuner, når de fjerner børn fra hjemmet. Det viser et svar fra Social- og Indenrigsministeriet til Jyllands-Posten.

Regeringen vil give et højere tilskud til kommunerne ved tunge børnesager og anbringelser af flere søskende. Men regningen skal betales af kommunerne selv ved 'et tilsvarende mindre bloktilskud', der er et beløb, som staten hvert år betaler kommunerne.

Ifølge Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi ved Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, betyder det, at der 'ikke kommer nye penge fra staten'.

- Der er tale om en omlægning af finansieringen, som kommunerne selv finansierer, siger han.

Socialborgmester i København Mia Nyegaard (R) er 'forarget':

- Det er som at fodre hunden med dens egen hale, når regeringen vil tage penge fra kommunerne for at give dem til kommunerne. Der skal nye midler til området – ellers risikerer vi, at pengene tages fra fx andre udsatte borgere, ældre eller skoleområdet, siger hun til Jyllands-Posten.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag skriver i et svar, at regeringen vil 'holde hånden under de kommuner, der har flest udsatte familier og de tungeste børnesager'. Hun bekræfter, at forslaget finansieres af det kommunale bloktilskud, der aftales fra år til år.

ibs