DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Arkivfoto
Foto: Liv Høybye, Ritzau Scanpix

Læge- og sundhedshuse: Nu skal de næste 200 mio. kr. fordeles

Onsdag er sidste chance for at få del i regeringens i alt 800 mio. kr., der er afsat til lokale læge- og sundhedshuse.
20. MAR 2019 7.10

Regeringen afsatte 800 mio. kr. på finansloven for 2018  til læge- og sundhedshuse, som blandt andet skal afhjælpe lægemangelen i landets yderområder. Og mange kommuner har arbejdet på højtryk med ansøgningerne, der er nemlig frist onsdag. 

De 800 mio. kr. udmøntes med 200 mio. kr. om året fra 2018 til 2021, som kommuner og regioner kan søge. I 2018 blev der uddelt knap 195 mio. kr. til 26 kommuner på tværs af alle fem regioner.

I denne omgang har blandt andre sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune benyttet sig af at søge. I sidste runde fik kommunen bare bevilget støtte på knap 2,2 mio. kr., selvom ansøgningen lød på 42,5 mio. kr. til etablering af et sundhedshus i Farsø. Derfor prøver den igen - denne gang om godt 23 mio. kr. Det fremgår af sundhedsudvalgets referat fra tidligere på måneden.

Lægehuset skal både varetage kommunale funktioner og opgaver fra praksissektoren som en psykolog. Derfor har kommunen sendt en tids- og handleplan for det nye lægehus med ansøgningen, som egenfinansieres med 2,6 mio. kr., der er afsat på budgettet.

Faaborg-Midtfyn søger om knap 50 mio. kr.
Også i Odder måtte man kigge langt efter hele det ansøgte beløb. Af sidste års pulje fik kommunen 11 mio. kr. til etablering, selvom ansøgningen lød på knap 32 mio. kr.

I Faaborg-Midtfyn har man også lagt billet ind på en god del af det beløb, som skal fordeles i år. Her er blandt andre SDU og OUH fremhævet som mulige og gode lokale samarbejdspartnere for det lægedækningstruede område. I alt lyder ansøgningen på knap 50 mio. kr. med egenfinansiering på 3,3 mio. kr.

De 50 mio. kr. skal blandt andet dække selve opbygningen og indkøb af udstyr som videokonferenceudstyr og telemedicinsk udstyr.

Det fremhæves blandt andet, at et moderne lægehus med et dynamisk miljø kan være med til at tiltrække og fastholde specialiserede og yngre læger, der på den lange bane også kan være med til at skabe værdi for det samlede sundhedsvæsen og ikke kun lokalt, lyder det.