DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Landkommuner betaler prisen for flere førtidspensionister

MORSØ: Efter en årrække, hvor antallet af førtidspensionister har været faldende, får flere personer tildelt førtidspension sammenlignet med tidligere. Faktisk har kommuner flere steder i landet allerede givet lige så mange førtidspensioner i år, som de gjorde i hele 2018, skriver DR Nordjylland. 

På landsplan fik 10.045 personer i 2017 tildelt førtidspension. I 2018 lå det tal på 12.760 personer, og fremskriver man de foreløbige tal for 2019, kommer antallet af tildelte førtidspension i år til at ligge på 15.112 personer, viser beregninger lavet af DR på baggrund af tal fra jobindsats.dk. En ny tilskudsmodel, hvor kommunerne får tilskud i forhold til befolkningstal istedet for antallet af førtidspensionister, får stigningen til at ramme landkommuner - eksempelvis Morsø - hårdest. 

- Det lægger pres på kommunens budgetter, og det går ud over andre velfærdsopgaver. Det kommer til at betyde, at vi, som vi faktisk har gjort hele tiden, kommer til at gå ind i alle kroge for at finde ud af, hvor vi kan effektivisere, uden det gør for ondt, fortæller Ellen Phillipsen Dahl fra lokallisten Demokratisk Balance, der er formand for Morsø Kommunes beskæftigelsesudvalg.

MG