DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Lose tilfreds: 1,5 mia. kr. ekstra og farvel til omprioriteringsordning

Regionernes aftale med staten honererede ikke helt kravene, men Stephanie Lose (V) endte alligevel med at være godt tilfreds efter første armlægning med den nye regering.

Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om regionernes økonomi for 2020, som giver regionerne 1,5 mia kr. ekstra i 2020, så der er mulighed for at ansætte mere personale på sygehusene.

Det er et led i aftalen, at det hidtidige omprioriteringsbidrag afskaffes på både sundhedsområdet og på det regionale udviklingsområde. Samlet er der ifølge parterne tale om et markant større løft end tidligere års økonomiaftaler på sundhedsområdet.

Aftalen indebærer, at der følger penge med til dækning af det demografiske træk, når der kommer flere patienter. Der er også penge til at dække stigende medicinudgifter.  

 - Det glæder mig meget, at aftalen giver regionerne mulighed for at videreudvikle et virkelig godt sundhedsvæsen med patienter og pårørende i centrum. Vi har kæmpet for hver krone i aftalen, og selvom vi havde håbet på noget mere, må jeg sige, at jeg er godt tilfreds, siger Danske Regioners formand Stephanie Lose (V).

Det er også aftalt, at regeringen og Danske Regioner nedsætter en fælles taskforce, som skal se på mulighederne for at uddanne og ansætte mere social- og sundhedspersonale og flere sygeplejersker. Samtidig tilføres der 100 flere hoveduddannelsesstillinger i almen medicin fordelt med 50 forløb med start i 2020 og 50 forløb med start i 2021. 

Løser ikke alle udfordringer
- Det siger sig selv, at denne aftale ikke alene løser alle de udfordringer, som sundhedsvæsnet har. Men aftalen er et godt skridt. Og så må vi respektere, at den nye regering skal have lidt mere tid, før den vil indgå aftaler om fx nye måder at samarbejde på i det nære sundhedsvæsen, og om hvordan psykiatrien skal løftes, siger Stephanie Lose.

Finansminister Nikolaj Wammen (S) varsler desuden forhandlinger i Folketinget om en sundhedsaftale, hvor regionerne bevares og har indflydelse på sundhedsområdet. Ligeledes skal der besluttes en tiårsplan for psykiatrien med bedre sammenhæng i indsatsen for borgere med psykisk sygdom og samtidigt misbrug. 

På anlægsområdet rummer aftalen 7,3 mia. kr. 2020, heraf 4,8 mia. kr. til supersygehusene. Desuden afsættes en lånepulje på 400 mio. kr. til OPP-projekter. På driftssiden er der desuden 100 mio. kr. allerede i år til Region Midtjylland til ikke-budgetterede flytteudgifter for Aarhus Universitetshospital i Skejby. 

 

Se økonomiaftalen.