DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Mere personale skal gavne psykiatrien fremover

Regeringen og Danske Regioner er enige om udmøntning af 600 mio. kr. De skal sikre bedre normeringer.

Det er især mere personale, som skal prioriteres i styrkelsen af psykiatrien. Det er regeringen og Danske Regioner blevet enige om i en aftale om udmøntningen af 600 mio. kr. til bedre forhold i psykiatrien.

Pengene blev afsat på finansloven for 2020. Den blev indgået mellem S-regeringen, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet. Der er helt konkret afsat 510 mio. kr. årligt til styrket kapacitet og bedre normeringer. Altså flere pladser og mere personale.

Heraf er der lagt op til, at 150 mio. kr. årligt i 2020-2023 skal gå til at forbedre de fysiske rammer omkring patienterne. Desuden skal yderligere 90 mio. kr. årligt løfte retspsykiatrien.

For Enhedslisten var et løft af psykiatrien et hovedkrav i forbindelse med finanslovsforhandlingerne sidste år. Derfor glæder aftalen Peder Hvelplund, der er partiets psykiatriordfører.

'Løft af kvaliteten'

- Vi sikrer med udmøntningen af de 600 mio. kr. som varige midler et historisk, men også særdeles tiltrængt, løft til nogle af vores allermest sårbare borgere.

- Med aftalen sikrer vi ikke bare flere pladser, men også bedre pladser. Med mere tværfaglighed og flere ansatte bliver der mere tid til aktiviteter, samtale og terapi, siger Peder Hvelplund.

Der er også tilfredshed hos SF's psykiatriordfører, Trine Torp.

- Nu løfter vi kvaliteten i psykiatrien med mere personale, tværfagligt arbejde, bedre behandling og fokus på at bruge mindre tvang. Det er vigtigt for SF, at pengene ikke bare bliver brugt på kapacitet, men også på kvalitet, siger Trine Torp.

- Aftalen er et godt skridt, men det helt store spring skal komme med den tiårsplan, vi skal i gang med nu. Her har vi chancen for at sætte ind med tidlig indsats mod psykisk mistrivsel og lettere adgang til gratis psykologhjælp, siger hun.

Hun henviser til, at man i forbindelse med finansloven for 2020 blev enig om at udarbejde en tiårsplan for psykiatrien med fokus på blandt andet forebyggelse.

Ritzau