DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Mette Frederiksen beklager både mail, dens indhold og ånden bag
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen beklager både mail, dens indhold og ånden bag

Mette F.: Kristian Thulesen Dahl kan bekræfte, at man kan forhandle med mig, uden at noget slipper ud. Thulesen Dahl: Ja, men så må vi jo forhandle med statsministeren.

Straks fra spørgetimens start tirsdag i folketingssalen beklagede statsminister Mette Frederiksen (S) sagen om den lækkede mail, der siden weekenden har sat forhandlingerne om en udligningsreform på pause, men beklagelsen reddede hende ikke fra en solid kritik fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

Mette Frederiksen understregede, at hendes beklagelse ikke kun gjaldt mailens eksistens, men indholdet i den og ånden bag. Ingen har haft nogen interesse i at lække fra forhandlingerne, sagde hun.

Mette Frederiksen måtte dog bekræfte, at en af de særlige rådgivere i Statsministeriet har været bekendt med indholdet, før mailen blev lækket, men hun antydede ikke nogen konsekvens heraf. 

Jakob Ellemann Jensen efterlyste en egentlig garanti fra statsministeren, for at der ikke er tale om en praksis, der følges i andre ministerier og andre forhandlinger.

- I forhandlinger er det nødvendigt, at man blotter sig, at man tør spille med åbne kort. Det har vi ikke megen lyst til nu, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

- Det bedste, jeg kan give, er mit ord. Hvad der sker i forhandlingslokalet, skal kunne blive der. Jeg håber, at man tror på, at ingen har ønsket det anderledes, svarede Mette Frederiksen.

Offentlige forhandlingsspørgsmål
Udenomssnak, lød dommen fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, der kaldte den famøse mail 'en drejebog i, hvordan man i et forhandlingsforløb generer dem, man forhandler' med' ved at bruge de spørgsmål offentligt, som bliver stillet i forhandlingslokalet. Han efterlyste en klarere afstandtagen.

- Kristian Thulesen Dahl må kunne bekræfte at når vi har forhandlet, så er der aldrig sluppet noget ud, lod svaret fra Mette Fredederiksen, der lod forstå, at 'nogen har siddet og skrevet uden politisk mandat'.

- Men så er det jo statsministeren, vi må forhandle med, returnerede Kristian Thulesen Dahl.

Det skal man dog næppe vente sig. I sin indledning udtrykte Mette Frederiksen i forbindelse med sin beklagelse håb om, at man nu 'med mine ord' kan komme videre - en indrømmelse til Venstre, der har krævet netop statsministerens forsikring mod gentagelser som betingelse for at genoptage forhandlingerne.