DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Mikrodonationer fra smartphones bliver valgkampens nye våben
Foto: Mobilepay

Mikrodonationer fra smartphones bliver valgkampens nye våben

Flere politikere skaffer kampagnepenge via Mobilepay.

Mikrodonationer som menige vælgere overfører til politikere via smartphone spås at få betydning for de politiske kampagner op til FV19. Fremgangsmåde blev for alvor introduceret af Barack Obama under præsidentvalgkampagnen i 2008, men det er først nu, det begynder at virke i Danmark.

Flere og flere politikere er begyndt at benytte sig af det nye middel til at skaffe penge til valgkampen, og det er nemt, fordi de fleste vælgere i forvejen bruger Mobilepay, fortæller digital rådgiver Benjamin Rud Elberth fra Elberth Kommunikation til DR København. Han rådgiver Venstre og De Konservative.

Folketingsmedlem Jacob Mark (SF) har i løbet af et halvt år samlet 220.000 kr. ind via mikrodonationer. Han har spurgt sine følgere på de sociale medier Instagram og Facebook om støtte ad to omgange, først i efteråret og igen for nylig. Begge gange kom der cirka 110.000 kr. ind, og interessen overraskede ham:

- Jeg var bange for at spørge om en indsamling igen, men folk vil gerne blande sig, og man får engageret dem på en helt ny måde, siger Jacob Mark til DR København.

I begge indsamlinger har Jacob Mark været tydelig omkring, at pengene ville gå til hans arbejde samt annoncer for én bestemt sag, nemlig bedre normeringer i daginstitutionerne. Og det mener han, er årsagen til succesen.

- Det er der mange, der giver udtryk for. Der er endda nogle, som skriver: 'Jeg har sendt dig 100 kr. Jeg stemmer på Venstre, men jeg synes, din sag er vigtig', siger Jacob Mark til DR København.

De populære får pengene
Også folketingsmedlem Peter Hummelgaard (S) har samlet penge ind via mikrodonationer, dog i noget mindre målestok. Knap 20.000 kr. er det blevet til, men foruden pengene i sig selv ser han yderligere en fordel ved fremgangsmåden:

- Vi ved jo, at folk, der laver en mikrodonation, uanset om det er 10 kr. eller 100 kr., har en stor tilbøjelighed til selv at stemme på én, men også bringe budskabet videre henover kantinebordet eller til deres nærmeste familie, siger Peter Hummelgaard til DR København.

Selvom politikerne selv mener, at pengene kommer på grund af de sager de står for, har Benjamin Rud Elberth også en anden forklaring.

- Min vurdering er, at det er på grund af personerne. For eksempel er Jacob Mark og Peter Hummelgaard gode til at mobilisere på rød fløj. Det er dem, der er populære, som får pengene, siger Benjamin Rud Elberth til DR København.

Han peger samtidig på, at det typisk er de politikere, der fortæller historien om, at de ikke har ret mange midler til rådighed, som lykkes med at modtage donationer.

- Den klassiske rødfløjsretorik med, at de borgerlige får mange penge og støtte fra erhvervslivet, mobiliserer den almindelige dansker til at tænke, at der skal være lighed og derfor deltager de i mikrodonationerne, siger Benjamin Rud Elberth til DR København.

mk